Собствена охранителна система създава И Ви Ен заради крадците на ток, които копаят криптовалута – съобщиха от Електроразпределителното дружество в Пловдив. Компанията пуска собствени екипи, които ще обикалят трафопостовете по селата, за да установят дали има нелегално включени към тях копачи на криптовалута.

В последния месец дружеството е установило 3 случая на кражби на ток от субекти, което добиват криптовалута. Два фургона с компютри и системи са открити край селата Марково и Скобелево, а третата „работилница“ е била ситуирана в изоставено ТКЗС край се. Йоаким Груево. Собствениците на „работилниците“ все още не са известни, води се разследване.

Между 200 и 250 лева на ден е консумацията на такава „работилница“ за криптовалута, което означава 6000 лева месечно – са отчели от И Ви Ен. „Процесът на добив на криптовалута е легален, незаконна е кражбата на ток от субектите, които се занимават с подобен род финансова машинация“ – уточниха от дружеството.

Копаенето на криптовалута е много енергоемко, тъй като климатици трябва да охлаждат непрестанно компютрите и периферните им устройства. Апаратурата е с голяма изчислителна мощност и разходът на ток е за охлаждането й. Климатиците допълнително създават шум, който е издал един от фургоните „работилници“ – съобщиха от И Ви Ен. 

Именно шумът кара копачите на криптовалута да позиционират „работилниците“ се извън населени места. Освен това, апаратурата им е мобилна и може лесно да се премахне при някакви подозрения, че кражбата им ще бъде разкрита. Фургоните са били оборудвани със СОТ и видео наблюдение, защото машините в тях – компютри и устройства, са със значителна стойност. 

Крадците на ток са се свързвали с подземни кабели направо към трафопостовете, за да не бъдат засечени. В два от случаите нарушителите били открити по шума от работилниците, а в третия – от предизвикания токов удар при свързването с трафопоста и яваването на място на екип от дружеството.

„Допуснахме тези копачи на криптовалута да работят само няколко дни и единствено своевременното им разкриване ни е предпазило от големи загуби“ – допълват от И Ви Ен.

С близо 30 процента са намалели кражбите на ток за първото полугодие спрямо същия период на миналата година. 

Откраднатата електроенергия е на стойност над 900 000 лева – пари, които чрез съдебни дела се изискват от нарушителите, а не утежняват сметките на абонатите – уточняват от дружеството.