За нов вид кражба на ток, свързана с копаене на криптовалута чрез мобилна техника, предупредиха от електроразпределителното дружество ЕVN. Засечени са три случая в пловдивски села, където свързването е било директно към трафопостове. Копачките са разкрити в землищата на Йоаким Груево, Марково и Скобелево

Т. нар. „майнинг“ апаратура в два от трите обекта е била монтирана в специално пригодени мобилни фургони, снабдени с климатизация, камери за видео наблюдение и СОТ, каза един от директорите на EVN Гочо Чемширов.

"Това е характерно за тях, че им трябва голяма мощност, което означава, че не могат да се присъединят към въздушна мрежа ниско напрежение, а трябва директно към трафопоста да бъдат присъединени. Ние ще трябва да доразвием системите, с които правим баланса, за да можем да констатираме такива кражби".

Гочо Чемширов допълни, че освен добрата компютърна грамотност, крадците са имали и значителни технически знания. 

"Краде се не само електроенергия за сметка на електроразпределителното дружество, а най-вероятно лицата, които се занимават с  тази дейност, не плащат и дължимите данъци на държавата. Ето защо, апелираме към всички компетентни държавни институции да изострят вниманието си и да увеличат контрола над този вид дейност. Ние от своя страна сме готови да съдействаме с цялата налична информация, с която разполагаме“, коментира още Гочо Чемширов. 

За случаите е уведомена полицията.

ЕР Юг предприема серия от мерки за предотвратяване на подобен тип кражби на електроенергия. За целта дружеството започва разяснителна кампания с кметовете от малките населени места, които са потенциално рискови за монтиране на копачки за криптовалути. Целта е да им се обърне внимание и при най-малки съмнения за развитието на такава дейност в техните землища да сигнализират органите на МВР и електроразпределителното дружество. 

Освен това ЕР Юг извърши анализ на риска и увеличава честотата на обходите на трафопостовете, както и монтирането на балансово мерене на трафопостове с дистанционно отчитане.

Дружеството започва и монтирането на СОТ на трафопостове, определени като потенциално рискови за подобна дейност, както и задълбочен мониторинг за пикова промяна на мощността в трафопостовете.

Дейността копаене на криптовалута не е забранена от закона, но като всяка търговска дейност трябва да бъде извършвана в съответствие със законите и разпоредбите на страната, включително и да се заплаща използваната за нея електроенергия, добавят от EVN.