Безработицата в България е висока, а редица браншове се задъхват от липса на квалифицирана работна ръка, в същото време законовите мерки за валидирането на знания, придобити извън формалното образование постоянно се отлагат.

В страната ни все още липсва правна рамка, която да позволява да се узаконяват знанията и уменията, придобити извън образователната система.

При това положение не е изненада, че едва 2.1% от заетите между 18 и 64-годишна възраст и 3.2% от безработните в България полагат усилия самостоятелно да повишават и разширяват професионалната си квалификация, отчитат от БСК.

В ЕС делът на тези хора е съответно 13.4% и 12.8%. Разликата е огромна и продължава да се увеличава. Тези данни представи днес изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Хората вече имат лесен и бърз достъп до знание. Интернет пространството е пълно с безплатни платформи за обучение, включително на водещи световни висши училища като „Харвард“, „Принстън“, „Джорджтаун“.

След като се обучи, обаче, човек няма възможност да валидира придобитите знания и да получи легален документ от образователната система за това.

Данев отчита, че в интернет вече съществуват платформи, в които всеки може да провери дали знанията и уменията му отговарят на изискванията на бизнеса за съответната професия и длъжност. Такава платформа например е MyCompetence , разработена от БСК по проект, съфинансиран от Европейския съюз.

Безработицата в България е висока, а редица браншове се задъхват от липса на квалифицирана работна ръка. Причина за това е драматичното изоставане на българската образователна система от динамиката в икономиката и развитието на технологиите. 

Стандартите, по които тя работи, са много далеч от професионалните стандарти, определени от бизнеса. Ето защо през последните няколко години компаниите са принудени сами да подготвят кадрите си, без да се интересуват от знанията, придобити в училище или в университета, допълва изпълнителният председател на БСК.