Може би си мислите, че в този материал ще ви разкрия някой трик за бързо и лесно изкарване на пари. Звучи добре, но в живота, за да получиш трябва да дадеш. 

Истината е, че е важно да знаем кои са факторите, които влияят върху доходите ни, за да успеем да ги увеличим и да се радваме на добро финансово здраве. 

Всичко това може да бъде представено като проста формула. 

От какво зависи колко пари изкарваме? От няколко фактора. На първо място от това колко от личното си време влагаме в работа т.е. първата променлива в уравнението ни ще бъде T- времето. Вторият фактор е персоналния ни коефициент - У за това колко лично ние можем да изкараме за един час труд. 

Ако например сте бизнесмен, ще правите повече от продавачката в кварталния магазин и вашето време ще е по-скъпо. Получава се следното уравнение:

Т x Y = $

Където:

T - лично време, посветено на работата;

У- цената на труда за час;

$ - парите, за които работим

Като следваме тази проста логика какво можем да направим, за да получим по-добра доходност. 

1.) Да увеличим вложенето време Т. Този вариант не е лош, ако мислите, че имате сили да поемете още работа. Да кажем да стартирате допълнителен доход или да увеличите работното си време. Проблемът е, че тук имаме лимит. Колко най-много часове можем да отделим в денонощие - 8, 10, 12? 

Времето ни е ограничено, понеже имаме физиологични нужди, не сме роботи. А ако сте общ работник и сте ниско плетен колкото и да увеличавате времето за труд, няма да изкарате много. 

2.) Стигаме и до втория вариант - да увеличим личния си коефициент на доходност. Ако той е прекалено нисък едва ли някога ще се измъкнем от финансовите затруднения. 

За да е по-добре платено времето ни, това което е необходимо да се квалифицираме, да се образоваме и да работим. Добре е да имаме диплома, но тя е само една отворена врата, която ни позволява да влезем в определен кръг. Да кажем в този на юристите. След това, колкото повече се утвърждаваме в професията си, толково трудът ни става по-ценен и скъпо платен. 

Искам накрая да направя някои уточнения. Личният коефициент на доходност не винаги се постига с еднакъв труд при всеки. 

Ако например работите като хирург това е доста по-трудоемко и енергоемко от това да сте реалити звезда без особени таланти. Резултатът във финансово изражение обаче може да бъде обратнопропорционален в полза на шоубизнеса.

Така че е добре да помислите какъв е вашият път към увеличавене на приходите на час. Изберете все пак нещо, което ви се отдава. Ако ви влече научната дейност, няма как да станете актьор или художник. 

Важното е да усетим къде е нашето място, нашето призвание и да увеличаваме коефициента си според това, което ни се отдава. Иначе рискуваме да се борим със зъби и нокти и да получим посредствени резултати. Когато схемета за финансово благопулучие е написана като формула звучи по-лесно наистина.Така ни се избистрят идеи, които уж знаем, но някак все пренебрегваме. Както се казва "Всичко гениално е учудващо просто".