1083 строителни фирми у нас са пред фалит или вече са обявили банкрут от началото на 2014 г. до февруари 2018 г. Това съобщи Милена Виденова, управител на „Кофас България“.

Според данните от началото на настоящата година 12 строителни предприемачи са в открито производство по несъстоятелност, а други 7 вече са обявили фалит. В рамките на четирите години най-много строители са били пред фалит през 2014 г. - 143 компании. В тази година е имало и най-много фалити на строителни компании - 141.

Оказва се, че строителството е най-рисковият сектор в страната.

„Цените на имотите в много страни са надценени, а в България има много голямо увеличение на разрешителните за строеж - 19%“, коментира Виденова и допълни, че задлъжнялостта на домакинствата е голям проблем в световен мащаб.

Икономистът Грегорж Шилевич даде за пример Великобритания, където за миналата година е отчетен ръст от 9% на фирмите в несъстоятелност, като се очаква през 2018 г. броят им да се увеличи с още 10% заради Brexit.

Деклан Дали, изпълнителен директор на „Кофас“ за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), сподели, че през 2017 г. е отчетен 4,4% ръст в световната търговия, като се очаква за тази година увеличението да бъде в размер на 3,7 на сто.