Организацията Euro NCAP всяка година публикува списък с автомобилите, показали най-добри резултати при краштестове в техните категории и представили се по-добре от конкурентите си в същия клас.

Безопасността на колите се изчислява само въз основа на стандартното оборудване за безопасност, като оценките са за безопасността на пътниците, на децата, пешеходците и асистиращите системи за безопасност. 

Най-безопасен голям кросоувър

Снимка: Hyundai

Експертите от Euro NCAP обявиха за най-добър кросоувър Hyundau Nexo, въпреки, че оценката му при безопасността на пешеходците е по-ниска (67%), докато тази за пътниците е 94%, а за децата - 87%. Асистиращите системи за безопасност получават 80%.
 

Най-безопасен голям семеен автомобил

Снимка: Lexus

В тази категория победител е Lexus ES, който получава оценка за безопасност на шофьора и пътниците 91%, на децата - 87%, на пешеходците - 90% и системите за безопасност - 77%.
 

Най-безопасен малък семеен автомобил

Снимка: Mercedes-Benz A-Class

Mercedes-Benz A-Class е победител в тази категория с оценки за безопасност на шофьора и пътниците 96%, на децата - 91%, на пешеходците - 92% и 75% за работата на асистиращите системи за безопасност.

Най-безопасен електрически автомобил

Най-висока оценка в тази категория получава отново Lexus ES. Безопасността на водача и пътниците е оценена на 91%, на децата - на 87%, на пешеходците - 90% и на системите за безопасност - 77%.