Американското сп. „Форчън” престави класацията си за най-влиятелните жени в бизнеса за 2018г.

Подреждането се прави по четири критерия: размерът и важността на бизнеса на жената в глобалната икономика, здравето и посоката на бизнеса, дъгата на женската кариера и социално и културно влияние.

През 2018 г. броят на жените главни изпълнителни директори, оглавяващи компании от класацията Fortune 500, пада от 32 на 24, отбелязва изданието.

В класацията влизат 51 дами, като на последното място е звездата Опра Уинфри.

Вижте и кои дами попадат в Топ 10:

10. Сюзан Войчицки – 50 г., главен изпълнителен директор на YouTube

YouTube продължава да расте под ръководството на Войчицки, която отговаря директно пред главния изпълнителен директор на Google Сундар Пичай. Онлайн видео услугата сега наброява 1,9 милиарда месечни потребители и всеки ден хората гледат над един милиард часа видеоклипове. Анализаторите смятат, че YouTube може да достигне до 20 милиарда долара тази година.

9. Рут Порат – 60 г. – главен финансов директор на Alphabet

Финансовият директор на Alphabet може да е доволна, тъй като акциите на компанията скочиха с 25% през последната година.

8. Фиби Новакович – 60 г. – председател и главен изпълнителен директор на General Dynamics

Новакович спечели поредица от договори тази година, включително споразумение на стойност 5 млрд. долара за изграждане на най-новия клас подводници с ядрено оръжие. Освен към партньорство с Пентагона, General Dynamics търси и други варианти за растеж. Компанията направи най-голямото си придобиване през 2018 г., като купи  CSRA – фирма за ИТ услуги, за $ 9,6 млрд.

7. Сафра Кац – 56 г. – съ-главен изпълнителен директор на Oracle

Ud[ превърна облака в критична част от машината на Oracle, като бизнесът вече представлява нарастващ дял от приходите от почти 40 милиарда долара на компанията. Но въпреки големите сделки с партньори като AT & T, Oracle закъсня и все още се бори да догонва конкурентите на Microsoft, Amazon и Google.

6. Шерил Сандбърг – 49 г. – главен оперативне директор на Facebook

Беше тежка година за Facebook и може би един от най-предизвикателните в кариерата на нейния главен оперативен директор. Социалната мрежа е в центъра на безкраен поток от трудности – защитата на личните данни, удар по репутацията. Светлата страна на нещата: Основният бизнес на Facebook – онлайн рекламата - продължава да се разраства.

5. Гейл Будро – 58 г. – президент и главен изпълнителен директор на Anthem

Ветеран в здравеопазването, Будро се завърна на кормилото на Anthem и макар че е по-малко от година начело на застрахователя с  приходи от 90 милиарда долара, вече е на правилната траектория, като акциите са се увеличили с 45% за година.

4. Джини Ромети – 61 г. - председател, президент и главен изпълнителен директор на IBM

След пет години свиване на продажбите, IBM най-накрая обърна тренда през 2018 г., отчитайки умерен ръст на приходите през януари. Все още немалка част от продажбите на компанията идват от  бизнес с компютри, и, макар това да е добър знак за Ромети, Уолстрийт търси по-ясни сигнали, че по-новите бизнеси на IBM, като облака и данните, ще издигат компанията в идните години.

3. Абигейл Джонсън – 56 г. – председател и главен изпълнителен директор на Fidelity

Активите под управление са се покачили с 20% до 6.8 трлн. долара през 2017 г. на най-голямата пенсионна компания в САЩ, а печалбите – с повече от 50%.

2. Мери Бара – 52 г. – главен изпълнителен директор на General Motors

GM регистрира загуба от 3,9 милиарда долара през 2017 г., благодарение главно на новото данъчно законодателство в САЩ. И все пак, Бара се изправя напред. Тя започна инвестиция от $ 2.25 млрд. в предприятие за автономни автомобили GM Cruise от фонда "SoftBank Vision" и планира да представи първите самоуправляващи се автомобили на GM още през 2019 г.

1. Мерилин Хюсън – 64 г. –председател, президент и главен изпълнителе директор на Lockheed Martin

Нищо не крещи „Влияние и власт” така, както изтребители и ракети. Хюсън превърна Lockheed Martin в най-големия отбранителен доставчик на САЩ в момент, когато геополитическите заплахи (и правителственото финансиране, което върви заедно с тях) изобилстват не само на земята, но и в пространството и киберпространството.

Цялата класация може да прочетете ТУК.