Живеете на 15 минути пеша от най-близката спирка на метрото. Не ви се ходи всеки ден до станцията на екологичния подземен транспорт и затова избирате цапаща алтернатива - колата си или автобус. А дали положението щеше да е различно, ако можехте да вземете назаем колело?

Велосипедът може да е собственост на блока, в който живеете. Звучи странно, но ако имате идея да накупите колелета за общо ползване от съседите в квартала, може и да спечелите 1000 евро за инвестицията. Парите ще стигнат за десетина обществени велосипеда, а въглеродният отпечатък на съседите ви ще намалее значително.

Идея като тази за колелета за обществено ползване в квартала има всички шансове да получи финансиране от конкурса “Направи си сам” на екоорганизацията “За Земята” и CEE Bankwatch.

Целта му е да излъчи 2-3 зелени проекта в полза на местната общност, които ще си разпределят 3000 евро награден фонд. Ограничения за идеите няма, стига да са в някои от следните сфери: чиста енергия, градско развитие, градска околна среда, устойчив транспорт, развитие на общността, зелена инфраструктура и опазване на екосистемите.

Търсят се идеи, които биха получили финансиране и от фондовете на ЕС. Сумите, които ще получат победителите, не са големи, но може да стигнат за по-скромни проекти. А с помощта на собствено финансиране може да се реализират и по-мащабни идеи.

За средствата могат да кандидатстват физически лица, групи от граждани, местни активисти или неправителствени организации. Добре е физическите лица да са подкрепени от местната общност или от гражданска организация, но това не е изрично изискване.

Идеите на кандидатите трябва да носят полза за обществото и да допринесат за опазването на околната среда.

Конкурсът се прави за първи път в Европа и затова даването на примери е трудно. И понеже понятието “зелена идея” е доста широко, организаторите посочват няколко примера. Сред тях е изграждане на вятърна турбина, в чието финансиране се включват местните жители. В замяна ползват електричество или пък получават доходи от тока, който генераторът произвежда. Добра идея може да е и купуването на слънчеви панели, които да бъдат поставени на покрива на кварталното училище.

Това ще намали потреблението му на енергия, а спестените пари от сметките за ток могат да бъдат използвани за ремонт на класните стаи или за по-модерно оборудване за кабинета по биология например. За осъществяването на подобен проект, който изисква по-големи инвестиции, може да се привлекат и средства от оперативните програми на ЕС.

За ориентир на кандидатите организаторите посочват като пример подобна инициатива в Чехия. Училище в столицата Прага е ремонтирано по инициатива на местната общност и с помощта на средства от еврофондовете.

Преди 2007 г. въпросното училище не е било любимо място за децата. Причината не били сложните уроци, а неприветливият интериор и липсата на удобства в процеса на преподаване. Освен това училището било доста разточително откъм консумация на енергия. Местната община спечелила проект за енергийна ефективност на сградата и използваният ток намалял с 90%.

Примери за подобни проекти в България не липсват. Техни инициатори обаче са основно институциите - общините или някое министерство. Целта на “Направи си сам” е хората или неправителствените организации, в които се обединяват, да станат двигател на зелени проекти.

Идеите за “Направи си сам” се подават до 1 ноември. Желаещите да участват трябва да представят резюме на проекта си.

“Очакваме общо описание на предлаганата идея, а не напълно разработено предложение”, уточняват организаторите.

Описанието на инициативата трябва да е до три страници текст, като в обема не се включват графики или таблици. Те могат да бъдат представени като приложение към проектните документи.

Няма да се финансират проекти за обучения, проучвания или информационни кампании. Такива дейности са допустими за финансиране, но трябва да са придружени с инвестиции с осезаем ефект.

Победителите ще бъдат избрани от жури, което може да реши да даде паричната награда и само на 1 проект. Победителят в конкурса ще има възможност да представи идеята си в Брюксел в началото на следващата година. Там ще се представят и отличени в конкурса проекти от Латвия, Хърватия, Унгария, Чехия, Словакия и Македония.

Повече информация за условията може да намерите на bankwatch.org или на zazemiata.org.