Всички проверки на КЗК установяват, че пазарът на горива е много конкурентен и на него съществуват правила, които са в контекста на Закона за защита на конкуренцията, тоест – не нарушават закона и няма злоупотреба с монополно положение, особено между основните играчи.

Така изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев коментира пред БНР анализа на КЗК, който не откри монопол на пазара на горива. Анализът е „задълбочен и професионален“, категоричен е той:

„Още когато започна поредният секторен анализ преди около четири-пет месеца, казахме, че резултатът ще е такъв, защото ние познаваме пазара и Комисията познава пазара, а пазарът не се е променил за последните няколко години.

Делчев изтъкна, че протестите заради високите цени на горивата миналата година са се случили непосредствено след рязък спад на петрола на световните пазари, а не е имало такива, докато той е поскъпвал.

 „Обикновено причините за увеличаване на цените на горивата - 95% от случаите, се намират извън България и се коренят в цените на суровия петрол, който, преобразуван в стоката гориво, води със себе си до промени в цените за краен потребител. Дали причините ще се коренят в криза около Венецуела или в стачки в някоя другите държави-производители са неща, които можем да коментираме като детайли, но няма вътрешни причини за увеличение на цените на горивата в България - те следват онова, което е европейска тенденция и онова, което е тенденция по отношение на цените на суровия петрол и на цените на едро.

Да не забравяме, че държавата участва с над 50% на всеки литър гориво.Тоест търговците, въобще в рамките на търговската политика, могат да варират само в рамките на останалите под 50%, което значително стеснява и търговските им решения“.

По повод предложението на КЗК за данъчна амнистия за търговците на горива в сивия сектор, той коментира:

„Би следвало тя да се съпровожда със засилен контрол, защото ако контролът е слаб и вие можете да реализирате гигантски доходи в сивия сектор, няма причина да се откажете от това заради това да преминете на светло, както вероятно тези фирми не са направили в продължение на много години. Заедно с моркова, който се предлага - данъчната амнистия, би следвало някъде отзад да стои и една голяма тояга“.

От Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива се готвят за среща с министър Емил Караниколов. Говорителят ѝ Симо Симов - оцени анализа на КЗК като „доста професионален, но има много пропуски“:

„С нетърпение очаквахме този анализ, защото сме подготвили един вид закон за изменение и допълнение към сега действащия закон и смея да кажа, че той окончателно е съобразен с този анализ. В анализа са направени препоръки към Министерство на финансите сериозно да направи промени в този закон, защото той нарушава конкуренцията на пазара“.

Относно пропуските в анализа на КЗК, той коментира:

„Всички говорят за сив сектор. Той обаче трябва да има име. Ако някой няма смелостта да нарече къде точно е сивия сектор…“

Симов заяви, че не е привърженик на идеята за амнистия за сивия сектор, каквато КЗК предлага:

„Ако имаме злоупотреба с финанси, в никакъв случай държавата не би могла да си го позволи, защото, ако има такива злоупотреби, те са в огромен размер и те са на гърба на потребителя, на данъкоплатеца. Аз не бих се съгласил, че тя трябва да прави данъчна амнистия с хора, които са решили вече да не крадат.