Стартът на скъпата тол система се отложи за март 2020 година. Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика коментира в предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт", че тази година няма да има никакви приходи от тол системата, а само от старите винетки. Според него това отлагане създава усещане за несигурност.

"Очакването беше приходите от товарния превоз да скочат до над 1 млрд. лева. Идеята на тол системата е повече да бъдат обложени товарните превози и хората, които представляват работещите в товарния сектор, естествено ще бъдат несъгласни. Защото не говорим за поскъпване с няколко лева, а за сериозно облагане, каквото е в страните около нас. Това не е лека реформа, тя трябва да донесе допълнителни 600 млн. лева", уточни той.

По думите му има детайли в системата, които трябва да се подобрят.

Петър Ганев обясни, че за въвеждането на тол системата е важен и последващият контрол от Сметната палата, от Финансовата инспекция и други институции.

"Трудно ще стигнем до пълно самоиздържане на системата към момента, но важно е тази система генерира ли приходи от товарния превоз, който основно я руши. За момента – не", коментира Ганев.