Националният съвет за защита на потребителите към Министерство на икономиката отново ще възстанови работа, първото му заседание ще бъде в началото на юни, заяви икономическият министър Емил Караниколов в отговор на депутатски въпрос през изминалата седмица.

Караниколов коментира, че първата тема на съвета ще бъде отпадането на сградна инсталация на столичната „Топлофикация“ или създаването на нов механизъм за оценка на таксата.

„На всички, които живеят в София и плащат парно, ни е ясно, че няма точен режим“, коментира министърът и допълни, че е възможно да се коментира и темата за премахване на колективните договори между дружеството и потребителите.

Министерството отговоря за провеждането на хоризонталната политика за защита на потребителите. Последното заседание на органа се е провело преди две години, още по времето на министър Божидар Лукарски.

„По негово време имахме само 3 заседания на Националния съвет за защита на потребителите към Министерство на икономиката. След това от един момент нататък спряха да го свикват, каза по темата председателят на „Активни потребители” Богомил Николов.

По закон е записано този съвет да заседава най-малко три пъти годишно, припомни той. По думите му решението му отново да започне да работи е удачно.

„Хубаво е, че на първото му заседание ще се обсъждат проблемите със сградната инсталация в кооперациите, имащи централно топлоснабдяване. Така или иначе вече има и работна група по въпроса в министерството на енергетиката. Националният съвет може да обяви своята позиция по направеното от тази работна група”, добави Николов.

На въпрос какво още актуално трябва да се обсъди от съвета, председателят на „Активни потребители” посочи проблема с използването на хидрогенизирани (втвърдените) растителни мазнини в храните.

„Темата с палмата е брадясала. Сега инициативата за решаване на проблема е на друго министерство - земеделското, но Националният съвет е хоризонтален орган, който би трябвало да изрази позиция”, смята той.

Николов добави, че много вярва предложената забрана в една мандра да не се правят млечни продукти и имитации да постигне някакъв ефект.

”Разделянето на предприятията е необходима стъпка, но не е достатъчна. Трябват още мерки, за да можем да се преборим с проблема. Ето например сега е разрешено да се прави краве масло смесено с маргарин и така фирмите няма да могат да го произвеждат легално”, каза още Николов.

Според него най-удачно ще е да се забранят хидрогенизираните масла, както това вече е направено в щата Ню Йорк в САЩ.