Драстичното поскъпване на тока е неизбежно в близко бъдеще, въпреки намерението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да не вдига цените на електроенергията за бита от 1 юли 2014 г. 

Това коментираха пред БТА енергийните експерти проф. Атанас Тасев, съветник на парламентарната комисия по енергетика, и Иван Хиновски, председател на Българския енергиен форум (БЕФ).

Проф. Атанас Тасев заяви, че при един секторен анализ на енергетиката, какъвто бе направен от служебното правителство, се е видяло, че най-голяма тежест при формирането на цените на електроенергията за регулирания пазар имат цените, по които се изкупува енергия от ВЕИ производителите и по дългосрочните договори от ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". "В момента това, което регулаторът прави, е да разреже натрупания през годините цирей", заяви Тасев.

В решението на ДКЕВР фигурира предложение НЕК да предоговори споразуменията с Маришките централи като бъде намалена пълната цена на енергията за ТЕЦ "Ей И Ес Марица Изток 1" с 30 процента и предвиждане енергията от един блок на централата да се продава на свободния пазар, и съответно да бъде намалена пълната цена на енергията от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" с 20 процента и енергията от два блока на централата да се продава на свободния пазар.

По думите на експерта, който навремето е консултирал договорите с централите, през 2001 г. с двете централи са се договаряли едни цени, а сега те се оказват много по-високи като за ТЕЦ"Ей И Ес Марица Изток 1" са с близо два пъти и половина по-високи. ДКЕВР използва прецедента на полския опит - Полша е прекратила сключени дългосрочни договори и ги е сключила на пазарен принцип, каза Тасев. Според него съпротивата на двете "американски централи" за намаляване на техните цени ще бъде колосална, но ДКЕВР ще може релевантно да се защити в съда именно на база Полския прецедент.

В момента цените на електроенергията на регулирания пазар са по-ниски от пазарните

Ето защо през 2015 г., когато се либерализира напълно пазарът, тези цени ще подскочат и ще стигнат пазарните нива, коментира проф. Атанас Тасев. Той заяви, че доскоро е прогнозирал скок от 50 процента, но с взетите от ДКЕВР мерки този скок ще е по-малък - от порядъка на 20-30 процента. Партиите, вместо да се карат, трябва да постигнат национален консенсус, че трябва да има корекция на цената на електроенергията, смята проф. Тасев. Тази мярка е непопулярна и затова трябва да се съберат всички политически сили, да си стиснат ръцете и да решат да се въведе един тригодишен преходен период в системата на енергетиката, за да бъде тя спасена, предложи той.

Най-вероятно, което и правителство да дойде на власт, то ще поиска дерогация от ЕК и отлагане на пълната либерализация на пазара на електроенергия, защото българският потребител не е готов да понесе такъв скок на цените на тока, категоричен е експертът. Според него, ако се постигне дерогация с 1-2 години, можем да се надяваме за постигане на по-добър икономически растеж, повишение на доходите и съответно - на цените на тока, което да бъде по-приемливо за обществото. Проблемът е в слабата ни икономика; ако беше решен проблемът с политиката по доходите, нещата щяха да стоят по друг начин, коментира проф. Тасев. От 2000 г. до 2010 г. цената на тока е скочила двойно, но нямахме проблем с това, защото икономиката вървеше напред и доходите ни се повишаваха, даде пример той.

Проблемът по думите му е възникнал, когато се е разгоряла кризата, а тогавашният председател на ДКЕВР Ангел Семерджиев е увеличил цената на тока с 13 процента, въпреки че е трябвало да я увеличи дори с около 30 процента, за да се запълни целия недостиг на средства.

По отношение на ВЕИ производителите мярката, която сега ДКЕВР предлага е малко крайна, но справедлива, коментира проф. Тасев. ДКЕВР предлага в публикуваното си решение министърът на икономиката и енергетиката да предприеме законодателни промени в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), с които да се предостави възможност на ДКЕВР, въз основа на потреблението в страната, да определя ежегодни количества електрическа енергия, произведени от възобновяеми източници, които да бъдат изкупувани по преференциални цени.

Председателят на БЕФ Иван Хиновски коментира за БТА, че е положително решението на ДКЕВР да намали преференциалните цени за електроенергията от топлофикациите. Трябва да се престане с практиката на кроссубсидирането на цената на парното през цената на тока. Сега всички плащаме за тези, които ползват парно, за да имат те по-ниска цена - това не може да продължава, защото е в разрез с всички принципи на ЕС, категоричен е Хиновски. Тотално сбъркан е обаче подхода на ДКЕВР за решаване на проблемите с недостига на средства, смята Хиновски. ДКЕВР няма право да се бърка в отношенията между независими търговски дружества - НЕК и "американските централи", както и НЕК и ЕСО и производителите на енергия от ВЕИ; правен абсурд е регулаторът да нарежда на НЕК да се договаря за намаляване на цените по сключени вече договори, заяви експертът.

Трябва оздравителен план за развитие на енергетиката

Според Иван Хиновски кризата в енергетиката вече е толкова голяма, че е време да се търси аварийно привличане на средства чрез създаване на специален фонд, в който международни финансови институции да предоставят грантово финансиране. БЕХ от своя страна трябва да емитира дългосрочни дългови книжа, но едновременно с това да има и оздравителен план за развитие на енергетиката. Ако това не се случи, енергетиката ни ще попадне в чужди ръце, защото кредиторите на НЕК във всеки един момент могат да решат да предявят искове и съдът ще отсъди прехвърляне на собственост към тях, коментира председателят на БЕФ. Намалението на цените за двете "американски централи" вече се фиксира в крайната цена на тока, но това е сметка без кръчмар, коментира Иван Хиновски. Ако двете централи заведат дела срещу държавата ни, решенията на ДКЕВР ще паднат в съда, а държавата ни ще бъде глобена. Същото ще стане и с решението за ограничаване на производството от ВЕИ. Освен това, ако половината от ВЕИ производителите фалират, тези проекти остават собственост на финансовите институции и така банките също ще бъдат поставени в риск, обобщи ситуацията Хиновски.

Според председателя на БЕФ трябва държавата да преговаря с частните дружества, а не да им извива ръцете. Може да се договори разсрочване на плащанията между НЕК и ЕРП-тата, да се позволи на частните централи да изнасят ток навън - това са все възможни решения; оборудването, поръчано за АЕЦ "Белене", пък може да се продаде и да бъдат осигурени по този начин 2 млрд. лв. за НЕК, смята Хиновски.

След либерализацията на енергийния пазар цената на електроенергията за битовия потребител ще скочи поне с 20 процента, затова трябва още отсега да се започне поетапно повишение на цената, за да не е то шоково, коментира експертът. По думите му намаление на цената в момента е равносилно на абсурд. Направили сме анализ, че ако сега се започне с пет процента повишение на цената на тока на всеки шест месеца, влизането в регулирания пазар през 2015 г. няма да е толкова шоково за хората, смята Хиновски. По думите му това трябва да е съпроводено със социална програма като се използват средства от Европейския социален фонд и други програми на ЕС.