Расте броят на чуждестранните граждани, командировани у нас от своите работодатели. Те вече ще могат да подават заявления за командированите си служители онлайн през единен национален уебпортал, разработен от Инспекцията по труда. 

Порталът е създаден в изпълнение на Европейската директива за командироването на работници в рамките на предоставяне на услуги в общността.

Чрез него командированите у нас чужденци могат да получават актуална информация за българското законодателство и административните процедури, които са длъжни да спазват в страната ни.

Чрез портала заявленията за командироване на чужденци у нас се подават по електронен път. Порталът вече работи, а от 1 април заявленията ще се подават само по електронен път, уточни ръководителят на проекта Атанас Черноев:

"Електронният регистър винаги е по-удачен от всеки друг, когато говорим за изграждане на регистър на командированите лица в България. Спестява усилия на тези, които подават заявления, за да бъдат регистрирани".

Миналата година у нас са пребивавали 1039 командировани чужденци, над два пъти повече от предходната година. 2/3 са от страни от ЕС, а най-много работници и служители у нас изпращат Швейцария, Румъния и Германия.

Извън общността най-много са командированите у нас турски граждани.