През декември инфлацията в еврозоната се забави по-рязко от очакваното към 8-месечно дъно в резултат на много по-слабо повишение на енергийните, показват предварителните данни на Евростат.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се повиши през декември с 1,6% след растеж с 1,9% през ноември (низходяща ревизия от 2,0%) и след като октомври нарасна до шестгодишен връх от 2,2% (най-високо ниво от декември 2012-а година). Това е най-слабото увеличение на инфлацията от април 2018-а година насам и под осредните прогнози на финансовите пазари за инфлация от 1,8 на сто.

По този начин инфлацията в еврозоната отстъпва за втори пореден месец под средносрочното целево ниво на ЕЦБ за растеж на потребителските цени с малко под 2 на сто.

Рязкото забавяне на инфлационния натиск е в резултат на силно отслабване на растежа на енергийните цени през декември до 5,5 на годишна база от 9,1% през ноември.

В същото време цените на хранителните стоки, напитките и тютюневите изделия се увеличиха с 1,8% след тяхно повишение с 1,9% месец по-рано (низходяща ревизия от 2,0%), като в същото време цените на услугите се увеличиха за втори пореден месец с 1,3 на сто.

Основния индекс на потребителските цени (изключвайки волатилните цени на храните, тютюневите изделия и на енергията) се повиши за втори пореден месец с 1,0%.

Трябва да се има предвид, че именно основният индекс на потребителските цени се следи внимателно от ЕЦБ като индикатор за текущото и бъдещото поведение на инфлацията в региона.

Днешните слаби данни са факт, след като през декември ЕЦБ приключи с мащабната си програма за покупки на еврооблигации за 2,6 трлн. евро, известна като "количествени улеснения" и потвърди, че основните лихви ще останат в текущите рекордно ниски нива, докато инфлацията не стабилизира трайно около целевото ниво на централната банка.