Всички интуитивно усещаме, че живеем в не особено справедлив свят, изпълнен със страдание, болка, нереализирани мечти и пропилeни възможности.

Едновременно с това парите и властта са концентрирани почти изцяло в ръцете на много малък процент от хората. Те диктуват правилата, коват законите, решават съдбите ни и всичко това благодарение на богатството, което притежават. Така е било от хилядолетия, така е и в момента. Но не ви ли се струва странно?

От зората на човечеството съществува паричната системa, на която се основава цялото ни общество. Облагодетелствани са НЕ тези, които интелектуално допринасят за по-добрия ни живот като учени и изследователи, а единствено хората с големи финансови възможности. Нима няма нещо сбъркано тук? Тези мисли предполагам минават през главата на всеки, но дори за секунда не смеем да се отклоним в представите си в друга посока.

Наскоро си казах:"Нима парите са единствения вариант за развитие на обществото ни? Няма ли и други алтернативи?"

Слава богу, че има хора с по-разчупени идеи и креативно мислене, които вече са нарисували в съзнанието си един по-красив и по-добър свят.

За мен беше истинско удоволствие да се потопя в бъдещето, както ни го представя Жак Фреско. Първо да кажа няколко думи за него.

Фреско е архитектурен дизайнер, конструктор и футурист. Въображението му е толкова смело, че той скицира висящи и подводни градове, говори за иновативни материали в строителството, които сами се повдигат и модифицират, дори стига дотам, че си представя материали, които имат памет и след деформация възвръщат предишната си форма. Споменава и коли, които след повреда имат свойството да се реконструират, както гущера регенерира откъснатата си опашка.

Безкрай много са подобренията, които Жак си представя в начина ни на живот и то в едно обозримо бъдеще. Тези идеи може и да ви звучат странно, но замислете се само колко чудно би изглеждал днешния свят, ако бъде описан на предците ни само преди 2-3 поколения. Да имаш светлина, топлина и течаша вода в дома си без да си повдигнеш пръста! А какво да кажем за гения Леонардо Давинчи, който предсказва векове напред технологичния прогрес?

Идеите на Жул Верн също са били фантастични за времето си. Но да си дойдем на думата. Какво предлага Фреско в социален план? Невероятно градивна идея, която повечето хора не разбират и в недоумението си наричат комунизъм. Но нима може да се нарече така общество, основано на интелекта в противовес на посредствеността на масата и пролетариата?

Днешното общество е основано на икономиката на недостига (scarcity) т.е. благата са неравномерно разпределени между хората и за да има достатъчно за едни, те няма да стигнат за други. Затова има неприлично богати хора и умиращи от глад деца.

Фреско предлага един по-справедлив свят, където всички с дружни усилия да работят за изобилие, така че за всеки да има достатъчно блага без да се плаща с пари, кредитни карти или друг тип дългове . Този тип общество е основано нa  "ресурсно базираната икономика".

Наистина е трудно да си го представим и Фреско е засипван от въпроси като например "Какво ще дава стимул на хората да работят, ако всичко им е осигурено - дом, който могат да модифицират свободно според собствените си представи, храна, вещи и всичко необходимо?" Той най-общо казва следното.

Представете си свят, където всеки има неограничено свободно време, с което може да прави каквото си иска. Има достъп до всякакви курсове, образование, спорт, хоби и всичко, което му хрумне. Това няма ли да стимулира всеки един да е по-мотивиран и по-лесно да открие себе си и да прави това, в което е най-добър? Така вероятно светът ще бъде населен от мултидисциплинарни учени, които ще могат да достигат до още по-високи нива на технологиите и познанието.

Представете си свят без принудата от данъчни задължения, заеми, осигуровки, застраховки и др. тежести, където съзнанието е свободно и практически няма таван на достиженията. В такъв свят успехът ще се измерва не в пари, а в реалните достижения на всеки човек и това, с което е допринесъл за обществото.

Това наистина е едно по-високо ниво в човешкото развитие, където всичко ще е автоматизирано, всеки ще има достъп до всякакви услуги и вещи и това ще бъде постигнато чрез щадящи природата технологии, без повече замърсяване и бавно убиване на планетата.

Би било много добре, ако светът се развие в такава посока - без войни, мизерия, глад, завист и жестокост. Аз винаги съм била идеалистка и вярвам в доброто у хората, затова идеите на Фреско ми се струват невероятно пленителни.

За съжаление пътят, който трябва да извървим дотам е огромен, а монополистите вероятно няма лесно да пуснат кокала. Вижте още за идеите на Жак Фреско и така наречения му проект "Венера" тук.