Бързо растящият имотен пазар в Лондон води до ръст на цените и това кара много хора да избират бягство от столицата. Тази тенденция започва да става валидна и за други европейски столици.

А ако нивата на заплащане и условията за живот са не по-лоши извън столицата, мнозина биха предпочели друг град.

В Европа има множество градове, които могат да предложат подобен стандарт.

Да, заплатите варират в различните държави в Европа, но не само заплащането е критерий за добрия стандарт.

Според проучването на Glassdoor (Гласдор) за стандарта на живот в различните европейски държави, което вече представихме, под внимание са взети и фактори като цените на основни продукти и услуги, времето за почивка, разходите за транспорт и комунални услуги.

На базата на тези критерии, ето и подредба, направена от „Бизнесинсайдър”, на седемте най-евтини за живот градове в Европа:

7. Барселона, Испания

Градът е и седмият по брой на населението в Европа. Привлича професионалисти и туристи от целия свят, но разходите за живот все още са на ниско ниво на фона на заплатите.

6. Лисабон, Португалия

Средната номинална заплата в Португалия според Гласдор е около 15 500 евро, но разходите за живот тук са ниски.

5. Атина, Гърция

Гърция наскоро отчете, че е извън рецесия, и въпреки високата безработица в страната и кризата с дълга в последните години, ако имате работа, столицата е евтино място за живот в сравнение с много европейски градове.

4. Талин, Естония

Разходите за живот тук са много ниски, особено като се има предвид, че столицата е политически и финансов център на страната. А заплатите растат.

3. Солун, Гърция

Вторият най-голям гръцки град предлага достатъчно работа. Той е и популярна туристическа дестинация.

2. Порто, Португалия

Вторият най-голям град в страната е сравнително евтин за живот, тук разходите са около 70% по-ниски от тези за жителите на Ню Йорк (базов град в сравнението на Гласдор).

1. Тарту, Естония

Вторият по големина град в Естония е най-евтиното място за живот в Европа. Наричан е „интелектуалната столица”, защото е дом на най-стария и реномиран университет в страната.

Вижте още: 

Колко струва нощувка в хотел в големите градове по света 

13 страни в Европа с най-висок стандарт