Потребителите трябва да бъдат търпеливи, когато търсят оферти за работа в интернет.

Докато безработните преглеждат новите обяви, измамниците следят за нищо неподозиращи жертви. Това предупреждават от Western Union.

От компанията предупреждават, че потребителски измами, насочени към хората, които търсят работа, нарастват, особено в интернет по време на трудни икономически времена, собщава economymagazine.bg.

Този вид измами обикновено започват с твърде добра оферта – заплата от хиляди долари на месец, без изискване за опит, и често завършват с потребители без работа и пари.

Много често измамниците се представяли за хора, набиращи персонал и предлагащи гарантирана заетост или за работодатели, изискващи предварително заплащане, като такси за кандидатстване или назначаване. Жертвите на подобни схеми, плащали таксите, но не получавали предложената им работа.

Бъдете скептични към всяко предложение за работа, което изисква предварително заплащане, съветват експертите. Ако сте установили връзка с някого по електронната поща, обърнете внимание, ако има лоша граматика, прави правописни грешки, грешки при изписването на думите – използване на прекалено много главни букви или неправилно поставяне на разстоянията между думите. Обърнете внимание на това дали се използват генерични имейл адреси от сайтове за безплатни уеб-базирани електронни пощи, а не бизнес електронни адреси.

Бъдете предпазливи, когато сте в контакт с хора, които споделят, че в момента живеят в други страни или на бизнес пътуване извън страната, казват от компанията. Измамниците използвали това като оправдание, за да не  се срещнат лично с жертвите си.