Въвеждането на еврото в България може да се стане най-рано през 2022 г. Това заяви пред БНР зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е в Рига за провеждането на конференцията „Пет години с еврото“.

Той уточни, че за да се случи това, през лятото страната ни трябва да получи зелена светлина за влизане във Валутно-обменният механизъм (ERM II).

Домбровскис обясни, че за да успее България да влезе в ERM II, популярен у нас като „чакалнята за еврото“, трябва да получи одобрението на всички страни от Еврозоната плюс Дания, която е член на механизма, както и от Европейската централна банка. „Ако изпълните изискванията, няма причина за отказ“, категоричен е той.

„Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности", допълни зам.-председателят на ЕК.

Хърватия, която също има валутен борд, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

„В съответствие с принципа на еднакво третиране на всички страни членки, подобен подход ще бъде използван към държавите, които подадат молба за членство в ERM II. От тази гледна точка Хърватия може да използва примера на България. Разбира се, заради спецификите на отделните страни, предизвикателствата могат да бъдат различни“, каза Домбровскис.

Еврокомисарят е категоричен, че приемането на еврото носи позитиви като по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, както показва латвийският опит.

„Всички тези позитиви вече се случват. Също така еврото спомогна за привличането на чужди инвеститори в Латвия"“, добави той.

Еврокомисарят Валдис Домбровскис е в Рига, където се провежда конференция "Пет години с еврото". В предаването „Събота 150” можете да чуете и специалното интервю, което заместник-председателят на Европейската комисия даде за „Хоризонт”.