Нека не прибързваме със заключенията, че Брекзит ще се случи окончателно на 29 март, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз. Всичко зависи от преговорите, които през следващите две седмици ще проведе премиерът Тереза Мей в опит да получи подкрепа. Това коментира пред БНР Румен Чолаков, председател на клуб „Милениум“, който живее в Лондон.

Мнозинството в Европейския парламент отхвърли възможността за предоговаряне на постигнатото споразумение за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз.

Дебатът беше свързан с предшестващо гласуване в британския парламент – Мей получи мандат да предоговоря споразумението за Брекзит в частта, свързана с границата между Ирландия и Северна Ирландия.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че все повече се засилва рискът от „хаотично напускане на Великобритания“.

Румен Чолаков очерта две линии, по които се работи в Лондон:

„Едната е опит за предоговаряне на сделката с ЕС. Там имаме някаква геополитическа игра на покер – двете страни държат картите и чакаме да видим кой пръв ще мигне. Залогът е хаотичното напускане. Втората линия е вътрешнополитическата – Тереза Мей често има срещи с депутати в опит да обърне тяхната позиция спрямо сделката“.

Според Чолаков реакцията на Брюксел – да отказва предоговаряне с Великобритания, е логична.

„Точката, която Великобритания иска да предоговори, е най-тежко договаряната от целия договор. От гледна точка на ЕС е разбираема реакцията - нещо, за което не е могло да се намери решение през последните две години, не се очаква да бъде решено за две седмици. ЕС не харесва подхода да бъде поставен в положение, в което да намери решение, което да мине през британския парламент“.

По думите на Румен Чолаков, Евросъюзът няма интерес от тежък Брекзит и може да се търси друга формулировка, която да е среден вариант.

При излизането на Великобритания от ЕС – със или без сделка, ще настъпят промени спрямо гражданите на Съюза, които живеят и работят на Острова.

„Правителството е твърдо решено да въведе ограничения за гражданите от ЕС. Но предполагам, че британското правителство ще има решение, равнопоставено за всички европейци. 3 млн. европейци работят във Великобритания и правителството не може да си позволи да им каже – „вие нямате право да работите тук“. Затова трябва да намерят начин те да останат. Но много по-трудно ще бъде за тези, които тепърва ще дойдат да работят във Великобритания“, коментира още Чолаков.