Шофьорите, които имат винетка, валидна и след 1 януари 2019 г., ще могат да я преобразуват и през сайта bgtoll.bg.

Това заяви шефът на „Национално тол управление“ Антон Антонов в Bloomberg TV. Доскоро от Агенцията обясняваха, че това ще се случва само на гише или при проверка на пътя, което е неефективно и отнема време на гражданите.

Електронните винетки ще могат да се купуват от 17 декември онлайн чрез сайт и мобилно приложение, което се разработва в момента от изпълнителя на тол системата Капш.

„Терминалите за самотаксуване ще бъдат 500 на брой и предстои да бъдат инсталирани. Ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на пътната мрежа, предимно в бензиностанциите“, информира Антонов. Той уточни, че плащанията през терминалите ще се извършва чрез дебитна,  кредитна карта или чрез карта за гориво. 

Друг вариант за плащане на пътни такси ще бъде на гише в търговските обекти. Банковите плащания също ще бъдат възможни. Тук е важно шофьорите да знаят, че както при други банкови плащания, така и в случай на закупуване на винетка, трябва един или два дни, за да бъде отразено плащането в системата. 

Всички, купили винетка, ще могат да проверят на сайта bgtoll.bg дали тя е валидна.