Голям процент от хората са раздвоени дали биха искали да живеят на село или в града. Аз също имам подобни терзания. Но който и от тези два избора да направите, несъмнено ще откриете плюсове и минуси.

Има и крайни мнения по въпроса. Някой се спират с твърда увереност на градската или селската действителност, като изтъкват непоколебими мотиви за това.

Аз от доста време имам наблюдения над доводите, които се привеждат в подкрепа на единия или другия избор.

Eто например разсъжденията на някои млади хора от моето село, които са решили да живеят в града:

"Какво да правя в това забутано село? Аз искам да се срещам с приятели и да се забавлявам. А тук има предимно застаряващи хора. Няма и работа. Поне не такава, която да ме удовлетворява. Бих могъл да се занимавам със зеленчукопроизводство, но затова ли учих 5 години в университет?"

Това е едно от най-честите мнения.

Друго странно и непонятно за мен отношение, с което съм се сблъсквала от малка, когато съм си ходила на село, е ниското самочувствие на някои от съселяните ми или хората от малките градове особено спрямо някой, който живее в столицата. Това винаги ме е изумявало. Изглеждало ми е като някакъв странен и незнайно защо ненадживян комплекс още от времето на комунизма. Нали тогава са им завиждали на хората със софийско гражданство? Ама на времето София си е била красиво малко градче и хубаво място за живеене.

Сега подобни комплекси ми изглеждат наивни и детински особено на фона на днешния космополитен свят, когато можеш да живееш където си поискаш. Дори ако работиш по интернет, може работата и местоживеенето ти да са разделени с океан.

А каква е другата гледна точка? Има и хора, които оценяват живота близо до природата, на село. Имам приятели, на които въпреки, че им се налага да работят в София, избраха да живеят в едно райско кътче близо до Своге. Какво им коства това? По два часа път до офиса и 2 часа наобратно всеки ден /с влак и после с градски транспорт/. И забележете, те имат възможност да живеят и в града, но не искат. Толкова ненавиждат трафика, мръсотията и стреса, че не можаха да се примирят с грозотата на градската действителност.

Най-честите за и против за живота в града и този на село.

Поддръжниците на първия избор казват:

- на село не можеш да си намериш добре платена работа;

- дори да си намериш работа някъде, вероятно ще трябва да пътуваш до близкия град, а и няма да имаш алтернативи, ако се наложи да те съкратят например;

- кръга от хора, с които се срещаш е ограничен;

- времето минава бавно и скучно;

- хората клюкарстват и те обсъждат;

- голяма къща се поддържа по-трудно от апартамент, а като добавим и градина става още по-тежко;

- децата ми няма къде да учат, а нямат и много връстници, с които да се срещат;

- по-труден е достъпа до здравни услуги, няма и аптеки;

- ако искаш да напазаруваш разнообразни стоки, дрехи и др. трябва да пътуваш до близкия град;

- има повече насекоми, буболечки и вредители.

Хората, които избират селото казват:

- на село също има избор какво да работиш - има европейски програми за развитие на селските райони, можеш да намериш работа по интернет или да пътуваш до близкия град;

- има и вариант да направиш малък бизнес в града и да живееш на село от доходите от него;

- хората в града са студени и така или иначе тези, с които се срещаш ежедневно не са много;

- на село хората са приятни, услужливи и любезни, грижа ги е за теб, познават те и те карат да се чувстваш значим;

- има по-малко стрес ;

- по-близо си до природата, имаш свободата да решаваш как да разпределяш времето си;

- времето и парите имат друго измерение - повечето стоки са по-евтини, можеш да си отглеждаш или да си набавиш почти безплатно еко продукти;

- когато живееш в къща прекарваш повече време навън, по-красиво е, имаш двор и градина, можеш да откриеш себе си в хоби като градинарството, имаш достъпни зеленчуци и плодове по всяко време;

- децата ти си играят на воля и не се притесняваш, че нещо може да им се случи, ходят си на гости и се чувстват волни и свободни;

- въздухът е чист, гледките - красиви, можеш да се разходиш в близката гора или да отидеш за риба;

- в града дишаш мръсен въздух и се бориш ежедневно с трафика;

- на село се боледува по-рядко, защото имунната ни система е по-здрава, не сме подложени на толкова алергизиращи фактори и стрес;

- не е необходимо да се обличаш официално или според някакви офис-правила;

- децата ти ще познават от малки животните, а не само от картинки.

Предполагам, че всеки от вас ще се сети за още много фактори, клонящи към единия или другия избор. За мен единствените два аргумента, които могат да наклонят везните към градския живот са донякъде работата и образованието на децата.

Но изглежда, че всичко зависи от характера и възрастта на човек за това къде ще предпочете да живее. Например има хора, които предпочитат динамично ежедневие, по-лесно преодоляват стреса и не могат без нови предизвикателства. За тях е ясно кой избор ще направят. Други са по-спокойни натури и обичат безкрайно много природата, а може и да са с творческа професия, която е по-добре да практикуват в по-хармонична среда.

От друга страна младите хора, на които им се живее нощно време, разбира се биха предпочели града.

Двойките с малки деца под 7 г. възраст вероятно ще се чувстват по-добре на село, но когато децата им тръгнат на училище, ще трябва да помислят за качествени варианти на образование и да се преместят в по-голямо населено място.

Изборът си го прави всеки сам, макар че понякога е възможно силно да си раздвоен...