България усеща спада на цените на горивата. Има спад през последните три месеца с около 19% при бензина и със 17% при дизела.

Това коментира пред БНР експертът в областта на енергетиката Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Според него липсата на достатъчна конкуренция на българския пазар и концентрацията на голям пазарен дял в няколко играча обикновено води до това да има по-сериозен марж при тях за разлика от други пазари в Централна и Източна Европа, където видяхме по-сериозно понижение.

Българските цени на горивата преди ДДС и акциз са малко под средните нива за европейските, допълни Владимиров.

По думите му в световен план сривът на цените на петрола оказва сериозно влияние върху цената на акциите на големите енергийни компании, които формират основна част на пазара, и дърпат надолу много свързващи сектори. „Винаги спадът на енергийните цени довежда и до рецесия“, каза той. 

По думите му негативните ефекти за българската икономика идват по две направления. Едното е заради много по-ниските бюджетни постъпления от ДДС и акциз.

Глобиха бензиностанции с над 1 млн. лева за некачествени горива

В България горивата дават около 30% от приходите от ДДС на година. Спадът за май и юни се изчислява между 30 и 35%, което е сериозен шок за бюджета.

Другият негативен ефект идва от това, че нашата икономика е доста зависима от горивата. Всичко това повлича един спад на индустриалното производство и на икономическия ръст за страната, посочи експертът.
 
Според Мартин Владимиров голяма част от шистовите производители ще фалират през следващите месеци, но подчерта, че шистовото производство обаче е много гъвкаво и затова не би трябвало да бъдат отписвани все още.

Цените на горивата продължават да падат

Експертът прогнозира, че е възможно плавно понижаване на цените на горивата на бензиностанциите:
 
„Изглежда, че големите компании на българския пазар се опитват да натрупат печалба в тези трудни времена, като се възползват от възможността си да контролират пазара и да налагат марж от няколко стотинки над средните цени на пазара. Зависи и от световната ситуация".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg