1 172 400 българи са почивали през второто тримесечие на годината, като 79,2 процента от тях са предпочели отдих у нас, 16,7 процента от сънародниците ни са пътували зад граница, а едва 4,1 процента са имали възможност да съчетаят ваканция както в България, така и зад граница.

Това сочат оповестените данни на Националния статистически институт изготвени на база проучване.

Общият брой на почиващите на възраст над 15 години е нараснал с 8,9 процента за сравнение със същото тримесечие на 2022 г., съобщават още от ведомството.

Хората между 45 и 64 години заемат най-голям дял сред туристите, като общият им брой е  476 300,  което се равнява на 40,6 процента от всички пътували за посочения тримесечен период.

Българите над 65 години заемат челната позиция  в класацията по възраст за почиващите в страната с 85,4 процента. В изследването на НСИ според критерий почивка зад граница първо място с 20 процента заемат хората от 25 до 44-годишна възраст. 

Какво да направим, ако имаме резервация за Гърция

72 процента от анкетираните, пътували зад граница, и 45,9 процента от пътувалите  у нас, са посочили, че целта е била "почивка и екскурзия".

89,1 процента от всички анкетирани (което се равнява на 1 429 700 българи) са обяснили, че реализираната от тях почивка е лична, което означава посещения на културни мероприятия, спортуване, лечение, обучение, религиозни мероприятия, гостуване на близки и приятели и други. 93,6 процента от анкетираните са отдъхвали без предварителна резервация в страната, а в чужбина без резервация са били 64,5 процента сънародници.  Според данните на НСИ по критерий разходи най-висок е делът за храна – 41 процента при почивките зад граница и 33,6 процента за ваканциите у нас. 

iStock
iStock

"Средният разход при пътуване с лична цел на едно лице е 226,21 лева в страната и 822,44 лева в чужбина. Същевременно разходите на човек за професионално пътуване са средно на 263,79 лева в страната и 1 203,39 лева в чужбина", се казва в отчета на НСИ.

Какви са компенсациите за закъснели полети

Статистическото изследване на туристическите пътувания и разходите за туризъм на населението се извършва в съответствие с регламента на Европейския парламент (ЕП) и на Съвета относно европейската статистика на туризъм, съответно регламента на Европейската комисия (ЕК) за прилагане на регламента на Европейския парламент и на Съвета относно европейската статистика на туризма по отношение на структурата на отчетите за качеството и предаването на данните от 2012 г.

Обект на изследването, което се провежда на база извадка от домакинства в страната, попадат българи над 15 и повече години.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg