Планове за увеличения на събираните от КФН такси предизвика критики от страна на брокерското съсловие на срещата в петък между заместник-председателя на комисията Борислав Богоев с Асоциация на застрахователните брокери в България. Самата среща се състоя часове, след като комисията публикува проект, според който почти всички такси ще поскъпнат двойно, а ежегодната такса на брокерите е петкратно увеличена.

130 брокера няма да бъдат в състояние да плащат ежегодната такса от 5 000 лв. към КФН, която към момента е в размер на 1 000 лв., заяви Пламен Минев, собственик и управляващ директор на финансовата група Унифинанс, към която работи и „Унифинанс Брокер“.

Знаете ли каква сума като застрахователна премия е необходима за 5 хил. лв. нетната печалба, от която да се задели този разход, запита Минев, преди да даде свята прогноза, която се базира на отчетения за първо полугодие на тази година брокерски приход.

Същият въпрос беше поставен и от други представители на гилдията. На него Богоев отговори с въпрос: „Милиард и половина е абсолютно целият премиен приход на застрахователния пазар в България. Вие ми кажете може ли тази сума да храни всичките участници на пазара и колко всъщност може да нахрани“.

Финансовите регулатори харчат най-много време и средства за регулиране на посредниците на застрахователния пазар, които са причина и за най-много увредени интереси на застраховани лица. Това се казва в изследване, което е било представено миналата седмица във Франкфурт.

„Искате качествен надзор, ами аз работя с 36 човека. 349 са брокерите в момента, съгласете се, че на ден по един да проверявам и пак няма да успея“, заяви Богоев.

Около 1 300 жалби годишно се отправят към застрахователния надзор, като 95% от тях са свързани с нарушения на брокери, съобщи Богоев.