Вероятността за оцеляване при катастрофа в България е най-малка от целия Европейски съюз. Това съобщи вестник „Дерниер йор", позовавайки се на данни от изследване на белгийското застрахователно дружество „Туринг", предаде БТА.

Данните, въз основа на които е направено проучването, бяха представени наскоро от Европейската комисия.

Средната смъртност при пътни произшествия у нас е 118 загинали на 1000 катастрофи. Това е накарало ЕК да ни определи като „слабия ученик" в Съюза. Следващата страна в класацията е Полша с 18 жертви по-малко.

Първенец по безопасност е Англия, където загиват само 12 души при 1000 катастрофи. Следват я Германия с 13, Австрия и Швеция с по 16 и Италия с 19. Вероятността човек да пострада при ПТП е най-голяма в Кипър и Словакия.

Компанията, направила проучването, не смята, че има подобрение в пътната обстановка в страните с недобри показатели от 2000 г. досега. Според нея не са положени усилия за намаляване на пострадалите и ранените на пътя. Изключение от този извод е Холандия. За последните 12 години тя е успяла да намали тези показатели с близо 75%.

В доклада е отправено предупреждение към западноевропейците , които смятат да почиват в страните от Източна Европа - да карат с повишено внимание.