Забранява се поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство, които пряко или косвено указват наличието на сключена застраховка във връзка с това моторно превозно средство.

За този текст гласуваха депутатите при първото четене на законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса за застраховането.

Лице, което управлява моторно превозно средство с поставени знаци, белези или други индикации, с изключение на такива, чието поставяне е изрично уредено с нормативен акт или попадат в изключенията представляват механично нанесени символи или микрогравировка се наказват с глоба в размер 50 лв., е записано в поправките. А застраховател, който извърши или допусне извършването на нарушение, т.е. ако обвърже застрахователния договор, както и изпълнението на задълженията по него с поставянето на знаци, белези или други индикации върху или на видимо място в моторното превозно средство се наказва с имуществена санкция от 30 000 до 60 000 лв., а при повторно нарушение – от 60 000 до 120 000 лв.

Застраховката "Гражданска отговорност" ще се плаща накуп при сключването й.

Самата идея да махнат всички отличителни белези къде е застрахован автомобилът бе подкрепена от всички.