Пътуването в чужбина е свързано с редица рискове – може да се разболеете, да ви откраднат багажа, да счупите крак или ръка и т.н. Затова е препоръчително да се застраховате срещу подобни рискове.

Застрахователите предлагат няколко варианта на туристически полици за пътуване в чужбина. Всеки от тях е разработен според предназначението на пътуването, срока на застраховката, вида на покритието, избраните лимити на отговорност, както и осигуреното обслужване. Покритието на полиците е само за инциденти извън България. Тя не важи и за държави, в които застрахованият всъщност е отишъл да работи и е постоянно пребиваващ.

По полицата се покриват медицински разходи до предварително избран лимит на отговорност. Клиентите могат да избират от няколко различни фиксирани лимити вариращи от 2000 евро до 50 000 евро. Покриват се и разноски за спешно зъболечение до определен лимит, най-често от 150 до 250 евро.

При сключването на полица има изискване за максимална възраст на лицата - обичайно застраховки се правят за хора, които са на възраст до 80 години.

Съществуват и изключения от това правило, но ако се застрахова лице над тази възраст цената на полицата се повишава в пъти. Друго ограничение е минималната възраст – застрахователите отказват да покриват лечението на бебета под 3 месеца.

Компаниите предлагат лимити, съобразени с потребностите на клиентите, както и в зависимост от цената на медицинските услуги в различните държави.

Колко струва

Цената на застраховката зависи от продължителността на пътуването и дестинацията, както и от избрания лимит за медицински разноски. „Например при избор на лимит в размер на 15 хил. евро, седмичната застраховка на лице, валидна във всички страни с изключение на САЩ и Канада, ще струва 7,69 лева. Ако добавим и тези две държави, цената става 10,46 лева“, разясниха от ЗАД „Уника“.

„Например, семейство с 10-годишно дете пътува във Франция за срок от 7 дни. За застраховка с лимит на отговорност за едно лице до 10 хил. евро, семейството трябва да плати за целия период на застраховката 23,27 лева“, обясниха от ЗАД „Булстрад“.

Най-евтини са еднодневните застраховки. Например при покритие от 4000 евро премията е само 2-3 лева.

Застраховки се сключват за период от 1 ден до 1 година, като времето за престой в съответната държава не трябва да надвишава 92 последователни дни при всяко отделно пътуване. Ако например студент заминава на стаж в САЩ, застраховката за три месеца ще му струва около 1,30 лв. на ден, ако е избрал лимит на покритие до 10 хил. евро за медицински разноски, с включен допълнителен риск за злополука.

“При лимит 10 хил. евро студентът трябва да заплати 85,68 лева. В случай, че пожелае включване на допълнителен риск „Злополука”, застрахователната премия за двете покрития ще бъде 117,80 лева“, разясниха от ЗАД „Булстрад“.

Как се процедира

При подписване на застрахователна полица, клиентът получава информация за асистиращата на застрахователя му компания. Тази компания в случай на нужда ще ориентира клиента за най-близките здравни заведения и лекарски кабинети, където е подходящо да се проведе лечението и ще съдейства за неговото организиране.

Когато клиентът сам посети здравно заведение и заплати за лечението си, застрахователят възстановява разходите му, обясниха от ЗАД „Уника“.

„За се случи това обаче застрахованият трябва да предостави медицински и финансови документи, свързани с лечението. Те задължително трябва да бъдат преведени на български език. Оригинали се изискват само на финансовите документи“, уточниха експертите. Обезщетение се изплаща в 15-дневен срок от представянето на всички нужни документи.

При сключването на застраховка е важно да се обърне внимание какви точно рискове се покриват.

В общите условия на полиците обичайно присъстват неотложна медицинска помощ при злополука и неотложна стоматологична помощ, а също и репатриране на тленни останки на застрахования или спешно прибиране в случай на смърт на роднина. Не се покриват обаче болнично лечение при препиване или сбиване, не се плаща също медицинската помощ, наложена от вродено заболяване или спортна травма.

Предлагат се обезщетения и за отменен полет

Освен нуждата от медицинска помощ, при пътуване в чужбина могат да се покриват и обезщетения за други видове щети. Например полица „Отмяна на пътуване“ е за ситуации, при които пътуването се е провалило поради независещи от застрахования причини, обясниха от „Групама“.

Има и полици, според които при забавяне на потвърден редовен полет с повече от 5 часа, застрахователят изплаща по 10 евро за всеки час забавяне. Това се случва само, ако на потърпевшите не бъде осигурен алтернативен транспорт.

Предлагат се е застраховки за случаи на загуба или насочване на багажа на застрахования по грешен маршрут от обществен превозвач. В този случай застрахователят ще се свърже със съответното юридическо лице, като например авиокомпания, и ще уреди доставянето на багажа. „Обезщетението е до 500 щатски долара за неотложни разходи при загуба на регистриран багаж“, обясниха от ЗАД „Булстрад“.

Някои застраховки покриват и разноски за адвокатска защита между 500 и 900 евро, в случай че срещу застрахования бъде заведен граждански иск. Полиците за откраднати или загубени документи покриват до 100 евро за издаването на нови. 

Клиентът може да се застрахова и за причинени от него вреди. В този случай обичайно застрахователите плащат до 1000 евро, като тук изключенията са причинени вреди при катастрофа с автомобил или умишлено престъпление.