Задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност” най-вероятно ще поскъпне между 10-15% до края на годината. Това съобщиха представители от застрахователния бизнес.

В момента средната цена на задължителната полица у нас е около 200 лева за автомобили с обем на двигателя 1800 кубика. Изчисленията показват, че ако прогнозите на застрахователите се сбъднат, „Гражданска отговорност” ще се оскъпи с близо 30 лева.

Увеличението на цените се налага заради огромните размери на заведените искове за неимуществени вреди от пострадалите при пътнотранспортни произшествия. Финансовите претенции към застрахователите от страна на шофьорите

започнали да нарастват лавинообразно

след началото на миналата година. Тогава беше вдигнат лимитът на застраховката „Гражданска отговорност”, припомнят застрахователи. Сега дължимата компенсация при произшествие с двама или повече пострадали е до 5 млн. лева, а преди промяната беше 1 млн. лева. При катастрофа с един пострадал компенсацията също скочи от 700 хил. на 1 млн. лева. За материални вреди горната граница се качи от 200 хил. на 1 млн. лева.

„През лятото застрахователите традиционно не променят размера на премиите по „Гражданска отговорност”, но цените най-вероятно ще бъдат коригирани през ноември и декември”, коментира Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Според него повишението на цените няма да е голямо и ще е с около 10%.

Застрахователи припомнят още, че след последните промени в Кодекса за застраховането от юни 2012 г. ще влязат в сила още по-високи лимити за компенсациите при злополука. Това също може да доведе до поскъпване на застраховката на по-късен етап.

Според представителите на бранша цената на „Гражданска отговорност” ще продължи да расте, защото у нас полицата струва най-евтино в сравнение с другите държави от ЕС. Дори в Румъния задължителната полица била двойно по-скъпа.

Данни на Комисията по финансов надзор (КФН) показаха, че към април тази година обхватът на „Гражданска отговорност” е 74%. В България са регистрирани

приблизително 3,2 милиона превозни средства,

което означава, че близо 800 000 автомобила се движат без задължителната полица. През същия месец на 2010 г. обхватът на „Гражданска отговорност” е бил 75%.

Според застрахователи обхватът на полицата може да се повиши с въвеждането на т. нар. бонус-малус система. Най-вероятно тя ще заработи догодина и така стриктните шофьори ще плащат за застраховката по-малко, а тези с нарушения – повече.