Застрахователна компания "Булстрад" влезе в открит сблъсък с Комисията за финансов надзор (КФН) заради обявяването на тарифите по "Гражданска отговорност".

"Булстрад" твърди, че надзорът е извършил нелоялна конкуренция през декември м.г., когато обяви на сайта си цените по задължителната застраховка на всички компании на пазара. Това става ясно от съобщение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Идеята за осветляване на тарифите бе да е ясно колко струват полиците и да спре раздаването на безплатно гориво и други бонуси, които нямат нищо общо със застраховането. Те излишно редуцират премийния приход на застрахователите и подкопават стабилността им. Освен това таблицата с цените за пръв път даде реална възможност на потребителите да си изберат най-изгодната оферта.

"Тарифите на застрахователните компании по "Гражданска отговорност" са търговска тайна и не подлежат на публично огласяване", са обяснили от "Булстрад" пред КЗК. От КФН обаче изтъкват, че обявяването се е наложило заради зачестилите сигнали, че застрахователи продават полици по тарифи, различни от обявените пред тях. Освен това КФН се е опитала да ограничи спекулациите между компаниите за това какви цени предлагат конкурентите.

КЗК се е произнесла, че "Булстрад" и КФН не са в конкурентни отношения и затова надзорът не може да бъде обвиняван в нелоялна конкуренция.