Задължителната застраховка за шофьорите „Гражданска отговорност” може да поскъпне между 10-15% до края на годината. Това съобщи пред „Монитор” Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност.

Поскъпването се налагало предимно заради огромните размери на заведените искове за неимуществени вреди от пострадалите при пътно-транспортни произшествия.

Тенденцията за нарастване на финансовите претенции на шофьорите започнала след увеличаване на лимита на застраховката „Гражданска отговорност”, каза Тодоров. Такава промяна беше направена в началото на миналата година. Таванът на дължимата компенсация при произшествие с

двама или повече пострадали достигна 5 млн. лева,

а дотогава беше 1 млн. лева. При катастрофа с един пострадал максималната компенсация също скочи от 700 хил. на 1 млн. лева.  За материални вреди горната граница се качи от 200 хил. на 1 млн. лева. Според последните промени в Кодекса за застраховането от юни 2012 г. ще влязат в сила още по-високи лимити за компенсациите при злополука.

Тодоров каза още, че в България цените на „Гражданска отговорност” са едни от най-ниските в Европейския съюз. Той припомни, че дори в съседна Румъния задължителната полица струвала двойно по-скъпо. У нас средната цена на застраховката е около

200-250 лева за коли с двигател до 1800 кубика.

Междувременно от Комисията за финансов надзор (КФН) съобщиха пред  „Монитор”, че обхватът на „Гражданска отговорност” към април е 74%. В България са регистрирани приблизително 3,2 милиона превозни средства, което означава, че 832 хиляди автомобила се движат без задължителната полица. През същия месец на 2010 г. обхватът на „Гражданска отговорност” е бил 75%. Според представители на застрахователния бранш обхватът на застраховката може да се повиши заради въвеждането на електронната система за издаване на полиците.