Ако австрийски радар с камера засече българин с превишена скорост, снимката ще пристигне в нашия КАТ. Нарушителят ще трябва да плати глобата по австрийския закон, а парите ще влязат в българската хазна.

Същото ще важи и за австриеца, ако колата му бъде заснета по пътищата на България. Няма да е от значение дали в Австрия глобата е 200 евро, а у нас - 200 лв. Защото ще важи принципът: нарушителят да не остане ненаказан.

Така изглежда идеята, около която се обединиха вътрешните министри на осем държави от Европейския съюз - Австрия, Полша, Унгария, Чехия, Словакия, Словения, Румъния и България плюс Хърватия като наблюдател.

Представителите на т. нар. Залцбургски форум, който до края на годината се ръководи от вицепремиера Цветан Цветанов, подписаха в сряда в Правец меморандум за сътрудничество в пътната безопасност. Към момента обаче общи глоби могат да се приложат само в Австрия, Унгария и България. Останалите страни поеха ангажимент да променят законите си.

Най-рано споразумение за взаимните санкции може да бъде постигнато в края на май 2012 г.

Мярката ще засегне всички наши шофьори, които газят правилата в някоя от 8-те страни от Централна и Източна Европа.

През юли т. г. Европарламентът прие директива за трансграничните пътни санкции и даде на държавите от съюза 2 години да променят законите си. Под прицел станаха осем нарушения: превишена скорост, шофиране с алкохол, с наркотици, неизползване на колан, на каска, минаване на червено, каране в забранена лента и говорене по мобилен телефон.

С 9 процента е намалял миграционният поток към ЕС, след като България и Румъния прилагат изискванията на Шенген, съобщи Цветанов. Еврокомисията е готова да помогне за по-голямо доверие у страните, които изразяват резерви към членството на двете страни, заяви Мария Асениус, шеф на кабинета на комисаря по вътрешен ред Сесилия Малстрьом.