Гаранция за коли втора ръка ще дава от 2013 г. „АутоЕксперт Интернешънъл“. С гаранцията продуктът комбинира проверка на техническото състояние и сертифициране.

Той е предназначен както за продавачите, така и за купувачите на употребявани автомобили. Така купувачът ще получи сигурност, а от друга – продавачът ще изтъргува колата по-лесно и по-бързо, обясняват от компанията.

В основата на програмата е залегнал прост принцип – всеки купувач на автомобил да има възможност да се възползва от нея независимо откъде купува.

Над 30 дилъри вече са се присъединили към програмата и с помощта на чек лист ще констатират и отстраняват откритите проблеми по автомобила, а накрая ще издават и гаранцията. Тя ще е по избор на клиента за 3 или за 12 месеца.

Гаранцията ще покрива единствено механичните компоненти, които работят в маслена баня. Второ ниво на гаранцията би могло да покрива и електрониката.

Цената на продукта варира от 250 до 650 лева в зависимост от обема на двигателя, възрастта на автомобила и срока на валидност. Партньори по програмата са АЕИ, ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп“, застрахователен брокер „Балкан“ и Global Insurance Management.