Българи, работещи и живеещи от години в Гърция, се оплакват, че тамошните власти напоследък масово им конфискуват личните коли. Нашенци предпочитали да пристигнат в Гърция със собствените си автомобили, а не да си купуват оттам.

"От 10 г. живея в Гърция и работя легално. Досега не съм имал проблем с личната си кола, която е с български номера. Сега ме заплашиха, че ще ми я конфискуват, защото е стояла повече от 6 месеца в Гърция", оплака се българин, живеещ в Солун. Мъжът обясни, че при преминаване на границата с България не е получил документ с печат на коя дата колата му влиза или излиза от страната, за да може да се засече 6-месечният срок.

"Може преди 5 месеца да си влязъл в Гърция с колата си, но идват и ти казват, че си в просрочие. Как да го докажа?", гневи се нашият гастарбайтер и твърди, че проблемът засяга хиляди като него.

Гърците налагали глоби по няколко хиляди евро и българите предпочитали да не ги плащат, заради което пък им конфискували колите.

Според тамошното законодателство чужденците, ползващи в Гърция автомобила си за повече от 185 дни годишно, са длъжни сами да уведомят служба "Митнически контрол" на входния ГКПП, като подадат молба. Оттам пък им дават документ със срок, в който колата трябва да се освободи от митнически контрол. Преди изтичането му българинът трябва да се яви в районната митническа служба, откъдето освобождават колата от митнически контрол и след това от полицейската служба КАТ получава регистрационни табели с гръцки номера. Ако тази процедура не се спази, се смята, че има митническо нарушение, обясниха юристи.

Нашенци в големите градове нямали такъв проблем, защото колите им трудно се набивали на очи на местните власти и се оправдавали, че отскоро са в Гърция.

В малките курорти и населени места обаче българските коли, които се ползват дълго време, се запомнят от полицаите и тогава изниквал проблемът.

Някои гастарбайтери прибягвали до хитрост, която напоследък обаче била разгадана от тамошните власти. Преди да заминат за Гърция с личната си кола, я прехвърляли като собственост на роднина и след това с пълномощно от него напускат България. Ако в Гърция ги спрат за проверка, се оправдавали, че роднината е пристигнал скоро на гости и е предоставил колата си за ползване за няколко дни.