Шофьорите, които често причиняват катастрофи, ще плащат по-скъпа застраховка "Гражданска отговорност". За внимателните пък цената ще бъде по-ниска. Това ще стане, след като заработи електронната система между застрахователните компании и Гаранционния фонд.

Очаква се тя да тръгне в началото на 2011 г. След това за 2-3 години, подавайки данните за всички катастрофи и сключените застраховки, ще се натрупат достатъчно данни за задействане на системата бонус-малус, обясни изпълнителният директор на "Лев Инс" Стефан Софиянски.

По последни данни под 77% от колите в страната имат застраховка "Гражданска отговорност". Ако това не се промени, към България може да се предприемат санкции - да започнат проверки на границите в ЕС дали колите с български номера имат застраховка.

Новият данък върху оборота на застрахователите, който се предвижда да влезе в сила от 1 септември, ще причини загуби на компаниите, каза Софиянски. Дружествата ще трябва да напечатат нови полици, което ще доведе до десетки хиляди лева разходи. Ще трябва да се пренастрои и счетоводната система.