Стикерите, че автомобилът има автокаско, да бъдат махнати от стъклата на колите, за да се прекратят застрахователните измами. Това е едно от предложенията за борба с този вид престъпления, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Той участва в специална конференция, посветена на превенцията на застрахователните измами.

"След като няма стикер на колата, няма да има и насочване към определена застрахователна компания на лица, които крадат коли", обясни вицепремиерът.

Според него голяма част от кражбите се инициират от определени застрахователни компании, които умишлено действат съвместно с престъпни групи, за да сринат реномето на свои конкуренти и така да привлекат нови клиенти към собствените си портфейли. Така онази част от компаниите,

които нямат силови структури, изпадат от пазара.

"Експертна група вече е изготвила законодателни промени, които да доведат до премахването на стикерите. Очаква се към края на януари да са готови окончателните текстове за промени и те да бъдат внесени в парламента за обсъждане. Важното е и да ограничим посегателствата върху автомобили", поясни още Цветанов.

Вчера той посочи и някои от големите автокрадци в София, сред които били Лъвицата, Тапата, Дебелото и Патицата. Цветанов поясни, че след задържането им

кражбите на автомобили рязко са намалели.

Проблемът обаче отново е излязъл на дневен ред, след като са започнали да се гледат делата им, мярката им за неотклонение е била променена в "парична гаранция" и те са излезли навън.

Сериозен ръст в обема на застрахователните измами се отчита у нас през последните месеци. Докато през пролетта председателят на Асоциацията за застрахователна сигурност Юрий Тодоров обяви, че годишно застрахователните измами у нас носят загуби между 30 и 70 млн. лева, сега се оказва, че има сериозно увеличение. Председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев съобщи, че щетите от тези престъпления са около 100 млн. лв.

"Тази цифра е доста стряскаща не само защото вреди на цял един бранш, но защото ощетява българската икономика, както и данъкоплатците и потребителите. Ние като отговорни институции не може да не обединим усилията си, за да направим много сериозна обща организация за отпор на подобни измами", допълни той.

Представители на КАТ и на Криминална полиция вчера представиха някои от основните схеми за извършване на застрахователни измами. Сред тях са инсценирането на катастрофа, както и допълнително увреждане на автомобила след удар, за да могат да бъдат взети повече пари за повредени части. Бяха дадени и примери с издаването на застрахователни полици със задна дата, които се представят, след като незастрахован автомобил е катастрофирал.

Радари следят за “Гражданска отговорност”

Радари и камери на КАТ ще следят автомобилите за задължителната застраховка "Гражданска отговорност". Всяка кола, заснета от средствата за контрол по пътя, ще бъде проверявана автоматично за наличието на застрахователна полица. Информацията беше оповестена официално вчера и от комисар Алекси Стратиев, зам.-шеф на Охранителна полиция.

Тази седмица се очаква в парламента да бъдат гласувани поправки в Закона за движение по пътищата. Според тях снимката от стационарните радари ще получи статут на електронен фиш. Така още докато компютрите обработват изображението, на което се вижда номерът на засечената кола, за секунди по него ще бъде проверено в базата данни на Гаранционния фонд дали има валидна полица.

От Асоциацията на българските застрахователи настояха вчера в тази връзка за електронен регистър, който да отчита направена "Гражданска отговорност" в реално време. По този начин веднага щом един шофьор си плати полицата, той вече ще бъде вписан, а няма да се налага изчакването с месеци за пристигането на документите в Гаранционния фонд.

Предвидените стъпки след евентуалното влизане в сила на тези промени са първо справката да става след заснето от камерите нарушение. След това обаче се планира всеки автомобил, влязъл в обсега на видеонаблюдението, да подлежи на проверка.