Масово се фалшифицират винетки у нас, каза председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров за фалшифициране на седмичните и месечни винетки от началото на годината.

Той не отчете колко са загубите за държавата от фалшифицирането на винетките. За сега е известно, че се фалшифицират предимно месечни и седмични винетки. Фалшивите седмични стикери се продават са 3 лв. вместо за определените по закон 10 лева.

За новия дизайн на винетките за тази година беше обяснено, че е с по-висока защита срещу фалшификация. Според инж. Лазаров проблемът не е в слабата работа на фирмата, а в добрите фалшификатори в България.

Лазаров обясни, че дали винетката е фалшива или не, става ясно при обстоен преглед на детайлите и параметрите за защита на стикера. Той призова хората да си купуват винетки от пунктовете на разпространителската мрежа, а не от „разни субекти", за да си спестят неудобството от разправии с полицията.

Лазаров не пожела да се ангажира с точна сума за загубата на държавата от фалшивите винетки, но каза, че няма да е малка.

Парите, които влизат в държавната хазна от продадени винетки и глоби от нарушители, отиват за ремонт и поддържане на пътищата у нас. Само за миналата година приходите от винетки са над 204 млн. лв., показват данните на Агенция "Пътна инфраструктура".

Законът за движение по пътищата предвижда глоба от 100 до 300 лева за шофьор на лек автомобил, който се движи без винетка или с фалшив стикер.