До рекордните за страната ни 85.39% е нараснал обхватът на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" в началото на юли 2013 г. Това съобщиха от Гаранционния фонд.

Средният процент на застрахованите автомобили за първите 6 месеца на годината също е увеличен до 83.06%.

Една от причините за нарастването на обхвата вероятно е увеличеният трафик през пролетта и лятото. Тогава на пътя излизат немалко шофьори, които не използват автомобилите си през зимата, и сключват застраховката. Често тя е на разсрочено плащане и вноските се издължават само за времето, когато автомобилът е в употреба.

Освен това през последните месеци полицията също се активизира и контролът по пътищата се засили. Според застрахователния бранш принос за скока в покритието на полицата има и Гаранционният фонд, който разпрати над 335 хил. уведомителни писма до собствениците на незастрахованите возила към края на 2012 г.

Миналата година застрахованите автомобили бяха едва около 74-75%. Но и в момента покритието на "Гражданска отговорност" не е достатъчно високо, тъй като ЕС изисква от държавите членки поне 90 на сто от автомобилите в страната да имат тази застраховка. Точно заради това България продължава да е застрашена от европейски мониторинг, който би могъл да доведе до ново и драстично поскъпване на полицата.

Причината е, че Брюксел ще задължи родните застрахователи да осигуряват много по-големи банкови гаранции, с които да гарантират изплащането на полиците при застрахователни събития у нас и в Европа. Не е изключено да се въведе и крайната мярка - да не се признават българските сертификати "Зелена карта". Това ще принуди водачите да правят нови отделни застраховки, когато пътуват зад граница.

За тази заплаха предупредиха неотдавна родни застрахователи. Мрачният сценарий засега се разминава, но страната ни остава под наблюдението и подозрението на Европейското бюро "Зелена карта" заради случаи на забавени плащания в чужбина.Глобите за шофьор с автомобил без застраховка са между 400 и 600 лв. за физически лица и до 5000 лв. за фирми.

При повторно нарушение санкциите са съответно до 2000 лв. и до 10 000 лв.

Претенции

Предявените претенции за изплащане на обезщетения за първото полугодие на 2013 г. са 876, съобщиха от Гаранционния фонд. Към него се насочват претенциите при произшествия, в които автомобилите нямат "Гражданска отговорност".

696 от предявените претенции са за имуществени щети, 177 - за неимуществени, а 3 - за злополуки. 366 от исковете към фонда са за пътни инциденти, случили се извън България.