Техническите прегледи на колите ще поскъпнат догодина заради въвеждането на система за онлайн наблюдение на пунктовете, където се извършват проверките.

Това обяви пред “Труд” директорът на Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” Валентин Божков. Според него увеличение на цената с 2, 5 или 10 лева е оправдана, щом целта е да се затегне контролът и по пътищата да не се движат ковчези на колела. За онлайн наблюдение се заговори след поредица от тежки катастрофи с жертви.

В момента обичайната цена на годишен технически преглед на лека кола е около 30 лева.

Агенцията ще обяви обществена поръчка и ще монтира камери във всичките около 800 пункта за технически проверки. Те ще трябва да изпращат поне по три снимки от всеки преглед на превозно средство - в началото, средата и в края на инспекцията. Освен това от ведомството на Божков в реално време ще могат да се включват и да наблюдават какво се върши в съответния сервиз.

“Автомобилна администрация” е подготвила изцяло нова наредба за пунктовете за технически прегледи, която вече е пусната за обществено обсъждане. Според нея се въвежда класификация на констатираните неизправности на превозните средства. Те вече ще се делят на незначителни, значителни и опасни. При нарушения от последната степен се издава удостоверение, забраняващо движението на автомобила по пътищата - нещо като черен печат. Такава санкция ще се налага при тежки отклонения от нормите - неработещи спирачки, кормилна система или теч на гориво.

Ако в пунктовете за технически прегледи установят значителни технически неизправности, то собственикът на превозното средство ще получи предписания със срок за отстраняването им, преди да се яви на повторен преглед.