Днес е последният шанс да си купите по-евтина застраховка "Гражданска отговорност" за 2012 г., алармираха застрахователни брокери.

От 1 декември в сила влизат новите, по-високи тарифи на някои от компаниите. До края на седмицата или началото на другата се очаква повечето дружества да обявят новите си тарифи.

Днес обаче все още може да се купи задължителната полица на действащите по-ниски цени, дори тя да влиза в сила от първите дни на 2012 г. Така до края на деня за кола с двигател 1300 куб. см например може да се намери полица на цена около 160 лв., ако колата е регистрирана в София или в някой от другите големи градове.

Ако пък собственикът живее във Велико Търново например, цената на полицата ще бъде с 5-7 лв. по-ниска. За по-мощните возила с двигатели с обем от 2000 или повече кубика "Гражданска отговорност" днес може да се купи и за 176 лв., ако возилото се кара в малък град, и срещу поне 10 лв. отгоре, ако шофьорът е от София, Пловдив, Варна или Бургас.

От утре тарифите на много компании вече ще бъдат нови. Цените се пазят в тайна, но се очаква да бъдат с 5 до 12% по-високи.

Все още не е ясно дали скок на цените ще има при всички застрахователи, тъй като конкуренцията е много голяма. Затова някои дружества изчакат да видят цените на конкурентите, преди да предприемат промяна в собствените си тарифи.