Строителните разрешителни в столицата да се издават само при застраховка на бъдещия обект. Целта е инвеститорът да гарантира, че при евентуален фалит или замразяване на проекта ще има налични средства за неговото обезопасяване и охрана.

Идеята беше лансирана от главния архитект на София Петър Диков в търсене на решение за недовършените строежи. В момента районните администрации правят преглед на обектите по кварталите, които са

изоставени или пък не са обезопасени по регламент.

„Самият инвеститор ще има интерес всичко да е наред с проекта. Колкото по-рискови са обектите, толкова по-високи трябва да бъдат  застраховките”, коментира пред „Монитор” арх. Диков. Той обясни, че практиката е позната в доста западни страни. За да се въведе обаче задължителното изискване, са нужни промени както в общинските наредби, така и в Закона за устройство на територията. Подобни възможности са обсъждани при дискусиите за планирания навремето закон за строителството.

Районните кметове трябва да направят ревизия на всички строежи

по кварталите, като представят списъците с необезопасени обекти на „Московска” 33 до края на годината. Собствениците и инвеститорите, които не са оградили площадките или не са наели охрана за тях, следва да бъдат глобявани. Според Закона за устройство на територията санкциите варират от 1000 до 5000 лв., като за първо нарушение се налага минималната глоба.

В момента Столичната община няма бюджет да обезопасява или охранява изоставени обекти, които могат да бъдат опасни за гражданите, обясни арх. Петър Диков. Според него няма и перо, от което могат да бъдат заделени тези средства, така че единственият начин е чрез застраховки.

Всяка година в бюджета се залагат между 500 хиляди и 1 милион лева, които отиват за премахване на общински постройки пред срутване. През това лято бяха съборени два недовършени блока в кв. „Левски”, чиито строежи са необезопасени от 20 години. Преди бутането кметството плащаше за охраната на единия от обектите.