Министерството на икономическото развитие на Русия разработва механизъм на застраховане, чрез който работещите да бъдат гарантирани, че ще си получат заплатите.

В това отношение Русия ще черпи опит от други страни, където съществуват специални фондове, в които работодателите отчисляват съответните средства.

Ако дадена компания обяви банкрут, част от генерираните средства във фонда ще отиват за изплащане на заплатите на служителите.

От икономическото министерство планират механизмът на застраховане да започне да действа след около 2 г., тъй на този етап като правителството не би желало да обременява с допълнителни отчисления фирмите заради условията на криза.

Вчера министърът на финансите Алексей Кудрин обяви, че отчисленията за пенсии за бизнеса през 2011 г. ще се увеличат с 2,3%, а през 2012 г. - с 3,6%.

Това стана след като преди това руските предприемачи нееднократно измолваха от правителство да отложи повишаване на вноските за пенсии, здравно и социално осигуряване, като ги задържи до 34%.