Нов данък - да се облагат с 2% премиите на застрахованите, предлагат промени в Закона за данък върху застрахователните премии, които днес бяха гласувани на първо четене в икономическата комисия на НС, предаде БГНЕС.

13 депутати гласуваха “за” , а 6 “против”. В условията на икономическа криза, водеща до намаляване на бюджетните приходи, е необходимо намирането на източници за тяхното увеличаване, е един от основните мотиви на вносителите от МС. Заедно с това в повечето държави членки на ЕС съществувало подобно облагане.

Предложено е законът да влезе в сила от 1 септември тази година. Той ще се прилага за облагаеми застрахователни договори, сключени или предоговорени след 31 август 2010 г., както и за застрахователни премии, получени след 31 август 2011 година, по застрахователни договори, сключени преди 1 септември 2010 година.

Срещу поправката се изказа председателят на икономическата комисия Мартин Димитров.

“Несъбираемостта не може да е причина за въвеждане на нов данък, губи се концепцията за малко на брой и ниски данъци”, каза той, като добави че въвеждането на нов данък не е гаранция за по-висока събираемост и пълнене на бюджета и даде за пример вдигането на акциза за цигарите, чийто ефект е далеч от очаквания.

Вкарваме допълнителен данък върху хората, а не върху бизнеса и не виждам сериозна аргументация за неговото въвеждане, бе мнението на депутата от Коалиция за България и бивш министър на икономиката Петър Димитров. Левият депутат Румен Овчаров го подкрепи.

“Първият вариант на поправките беше да се обложат премиите на застрахователите, а сега след три месеца се оказва, че ще се облагат самите застраховани и при тази ситуация, разбира се, че застрахователите няма да имат нищо против. Какво е това аварийно законодателство, не виждам логика за приемането на този законопроект в този му вид, в този момент”, категоричен е той.

“Къде е проблемът - в скритите доходи на застрахователите или другаде?”, запита Овчаров. В края на обсъждането мнозинството гласува поправките.

Промените предвиждат дължимият данък да се внася в бюджета ежемесечно. Данъчно задължените лица ще подават данъчна декларация в Националната агенция за приходите за всяко тримесечие.