До 1 юни застрахователите трябва да са приключили с изграждането на информационна система, чрез която да се издават електронни полици по задължителната застраховка „Гражданска отговорност”. Това съобщиха представители на компаниите от бранша по време на финансовия форум „Шумът на парите”.

Застрахователите приветстваха въвеждането на информационната система, тъй като в по-далечен план тя ще позволи да се прилага бонус-малус системата.

„Шофьорите с малко нарушения ще плащат по-малко”, обясниха експерти. От компаниите обаче смятат, че срокът до 1 юни е доста кратък.

Според промени в Кодекса на застраховането всички застрахователи ще издават типови полици, а сегашните стикери ще отпаднат. Това ще стане факт след влизане в сила на промените, които наскоро минаха през Министерския съвет.

Електронната система ще даде възможност при сключване на застраховките те да се отчитат в реално време. Всички фирми, които предлагат задължителните застраховки „Гражданска отговорност” за шофьорите и „Злополука” за пътниците, ще трябва ежедневно да изпращат данни за сключените и прекратените договори до информационния център към гаранционния фонд, предвиждат още промените в застрахователния кодекс.