България е на трето място в Европа по спад на премийния приход в животозастраховането през 2009 г., сочат обобщените данни на европейската федерация по застраховане и презастраховане CEA, които бяха публикувани тази седмица.

С над 19% спад на брутните записани премии от животозастраховане, страната ни се нарежда непосредствено след Румъния (-48%) и Полша (-22%).

Общо за Европа пазарът отчита ръст на привлечените премии в размер на 4.7%, достигайки до номинален обем от 647 млрд. евро. 75% от този пазар се формира от четири страни с най-голям премиен приход – Великобритания, Франция, Германия и Италия. От тях, само във Великобритания се забелязва спад от 10% през 2009 г. Франция отбелязва 13% ръст, Германия – 7%, а Италия е на второ място по увеличение с 49%, след Лихтенщайн, при който приходите са с 51% повече от 2008 г.

България е сред четирите държави с най-нисък премиен приход от животозастраховане на глава от населението и пета по ниско проникване според показателя – брутни премии към БВП.

1 079 евро са средно премиите на човек за цяла Европа, малко над 15 евро са за България. След нас са Латвия, Турция и Румъния – на последно място с 11 евро среден премиен приход на глава от населението.

Малко над 0.3% е съотношението на премийния приход на българското животозастраховане към БВП, при средно 5% за Европа. По показателя за проникване изпреварваме Исландия, Румъния, Турция и Латвия (0.2%).