Очертава се скъпа година за водещите световни застрахователи с все повече искове, свързани с големи природни бедствия, предаде ДПА.   

Всъщност дори преди последната вълна от катаклизми - опустошителните наводнения в Пакистан, земните свлачища довели до човешки жертви в Китай, пагубните пожари в Русия както и потопа, погълнал част от Централна Европа и Германия - застрахователните компании пресмятат цената на резкия скок на разрушенията.   

"През последните няколко месеца имаше поразително натрупване на скъпо струващи природни катастрофи", посочи при обявяването на шестмесечните си резултати по-рано този месец най-голямата в света презастрахователна компания Мюних Ре (Munich Re AG).

Не минава и месец тази година без някоя част от света да бъде засегната от катастрофа, като се започне с тежките зимни бури, които причиниха щети навсякъде из Европа. Те бяха последвани от големите земетресения в Хаити, Чили, Турция, Коста Рика и Китай, както и от временното затваряне на европейското въздушно пространство заради облака вулканична пепел от изригналия вулкан в Исландия по-рано тази година.   

Петролният гигант Бритиш петролиъм БП (British Petroleum - BP) трябваше да се бори да спре изтичането на петрол от подводния кладенец в Мексиканския залив след авария на платформата му Дийпуотър Хърайзън през април, което доведе да петролен разлив и най-голямото екологично бедствие за САЩ.   

Междувременно части от Австралия бяха ударени от тежки бури с градушка, а хиляди хора бяха евакуирани, след като изригнаха вулкани в Еквадор и Гватемала през май.    

Най-голямата застрахователна компания в Европа Алианц (Allianz SE) отчете този месец намаляване на чистата си печалба за второто тримесечие с 46 процента, след като исковете, свързани с природи бедствия, достигнаха 255 милиона евро. През първите три месеца на годината природните бедствия струваха на застрахователя 500 милиона евро.   

Германската презастрахователна компания Хановер Ре (HannoverRe AG) посочи, че загубите от природни катастрофи през първото полугодие са достигнали 407,6 милиона евро (526 милиона долара), което е повече от очакваното. Печалбата на компанията за първото полугодие е намаляла с 28 процента, достигайки 310,6 милиона евро.      

Втората по големина в света презастрахователна компания   швейцарската Суис Ре (Swiss Reinsurance Co. - Swiss Re) очаква исковете, свързани с петролния разлив в Мексиканския залив да достигнат 200 милиона долара преди облагането с данъци.   

Междувременно застрахователният сектор се готви за вероятно тежък ураганен сезон, особено в южните части на Америка.  

Геоспециалистите на  Мюних Ре (Munich Re AG) предвиждат честотата на циклоните да бъде висока през 2010 година, тъй като няма да има ефект Ел Ниньо тази година и температурите на повърхността на водата на Атлантическия океан са достигнали рекордни равнища, предупреди презастрахователната компания в доклада си с резултатите за второто полугодие.   

В същото време катастрофи като наводненията в Пакистан, при които загинаха досега 1600 души, както и земните свлачища в Северозападен Китай предупреждават за рискове за застрахователите от още искове, свързани с природни бедствия до края на годината.    Да не говорим за по-големите икономически разходи за бедствията, свързани с пожарите в Русия, които вече заплашват да вдигнат цената на зърното и вероятно да засилят инфлационния натиск.