Както има задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ за автомобилистите, така собствениците на жилища да бъдат задължени да застраховат недвижимото си имущество.

Идеята отново излезе на дневен ред от водещите застрахователни компании у нас. Според тях само по този начин жилищата и къщите на хората ще бъдат защитени в случай на природни бедствия като тези от последната седмица.

„Ако имаше изискване за задължително застраховане на имуществото, държавата нямаше да се налага да плаща всички тези щети на хората в с. Бисер“, коментира председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд" Асен Христов.

„Въвеждането на задължителна застраховка на имуществото ще доведе до по-висок процент защитени активи, каквато е практиката в много страни по света“, посочи Стоян Проданов, изпълнителен директор на “Бул Инс”.

У нас в момента едва 7-8% от имуществото е застраховано, като след всяко природно бедствие има краткосрочен ръст на сключените договори, но това никога не се превръща в тенденция, разказа експертът.

Друг вариант за превантивни мерки е създаването на пул за катастрофични рискове, какъвто има в Румъния. Организацията не е толкова трудна, просто има нужда от законодателна инициатива, категоричен бе Проданов.

Ако се въведе задължителна застраховка „Имущество“, тя би струвала около 25-30 лв. и ще покрива щети за 30 000 лв., изчисли Христов от „Еврохолд“. На месец това прави 2 лв. или цената на два билета за трамвай. „Подобна промяна в закона не е изгодна на политиците. Те се молят да стане някакво бедствие, за да могат да отидат на мястото и след това да си правят PR”, коментира още Христов.

Според Проданов от „Бул Инс“ такава полица може да бъде сключена за около 100 лв. годишно, като тя няма да покрива тотална щета, т.е. ако падне цялата къща, но ако имотът е в състояние за ремонт, по-голямата част ще бъде покрита.

Цветанка Крумова, изпълнителен директор на “Армеец”, даде примери със сега действащи продукти за имуществено застраховане, като най-евтините започват от 20 лв. Според нея въвеждането на задължително такова е нож с две остриета. „Огромният проблем е свързан с незаконните постройки, тъй като те няма как да бъдат защитени“, категорична бе тя.

„В последните 10-15 години след всяко бедствие се обсъжда възможността за задължителна имуществена застраховка. Създаваха се работни групи, но така и не се стигна до законодателна инициатива“, коментира Данчо Данчев, председател на Асоциацията на българските застрахователи.

Според Асен Христов трябва да се изисква и задължителна застраховка отговорност към трети лица на всички съоръжения с обществено ползване.

„Никоя компания нямаше да застрахова например язовир с пукнатина“, мотивира предложението си експертът. Според последните данни на КФН към края на ноември делът на двата вида имуществени застраховки "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество" е едва 18,4% от премийния приход при над 70 на сто за "Каско" и "Гражданска".