Застрахователният пазар в България продължи да се свива, като за първите 5 месеца на годината понижението на приходите от продадени полици достигна 6.5%. Това показват официалните данни на Комисията за финансов надзор за записаните премии в периода януари-май 2010 г.

Общото застраховане, което формира по-голяма част от премиите на българския пазар се оказа и по-засегнато от рецесията. В края на май премиите в сегмента са намалели с 6.9% на годишна база и за първите пет месеца на тази година се свиват до 567.15 млн. лв.

Най-голям дял в портфейла на дружествата заемат застраховките "Каско" и "Гражданска отговорност", като делът им е съответно 36.5% и 35.7%. Полиците "Пожар и природни бедствия" и "Други щети на имущество" имат 18.3% дял в общия премиен приход.

За януари-май 2010 г. премиите в животозастраховането са 92.8 млн. лв., което е спад от 4.1% на годишна база.

През първите четири месеца сектора отчиташе ръст на приходите, който идваше от променена счетоводна политика на "Синдикална ВЗК". От КФН обявиха, че са задължили компанията да промени счетоводството си.

Промените спрямо предходните месеци  в животозастраховането на база премиен приход се дължат на това, че "Синдикална ВЗК" е допуснала техническа грешка при отчитането на записаните премии, е официалното обяснение на надзора. Според КФН дружеството е начислявало премии по всички действащи договори, без да се отчита падежа на премията, което е водещото условие за начисляване на приходите през съответния период.

Най-голям относителен дял в премийния приход на животозастрахователите има полицата "Живот и рента". Приходите по този продукт са 69.7 млн. лв.

През първите пет месеца на годината дружествата по доброволно здравно осигуряване са реализирали брутен премиен приход от 21.6 млн. лв., което е ръст от 9.1% спрямо съпоставимия период на миналата година. Здравноосигурените лица към 31 май 2010 г. са 191 495.