Жените, които сключват застраховка „Живот” след 20 декември, ще трябва да плащат по-скъпо. Новите цени ще станат факт, ако парламентът приеме промени в Кодекса за застраховането, предложени от Комисията за финансов надзор.

Така се изпълнява решение на Съда на Европейския съюз от 2011 г. С него се забранява на застрахователните компании от държавите членки да използват пола при определяне на премиите, които се заплащат от клиентите. В момента това дали става въпрос за мъж или жена влияе на цената на застраховка „Живот”, а също и на

пенсиите от доброволните фондове.

Застрахователи и актюери са категорични, че приемането на промените ще доведе до ръст в цената на застраховка „Живот” за жените. В момента дамите плащат по-малко за полицата. Причината е, че те живеят по-дълго и затова при тях рискът е по-нисък.

„С отпадането на възможността полът да се използва при определяне на застрахователните премии тарифите за мъжете и жените най-вероятно ще се изравнят”, коментира пред „Монитор” Цветанка Крумова, изпълнителен директор на застрахователна компания. Евгени Бенбасат, който оглавява друга фирма от бранша, обясни, че

в момента се прави анализ как промяната

в Кодекса за застраховането ще се отрази на премиите за жените.

Според повечето застрахователи обаче заради уравновиловката застраховката за жените може да поскъпне между 15% и 20%, а тази за мъжете едва ли ще поевтинее.

Още в началото на годината експерти от Българското актюерско дружество предупредиха за предстоящото поскъпване. Тогава експерти пресметнаха, че ако 50-годишен мъж иска да се застрахова срещу смъртен случай при покритие от 10 хил. лв., ще трябва да плати премия от около 100 лв. Жена на същата възраст обаче би платила около 40 лв. Причината е, че в в тази възрастова група смъртността при дамите е доста по-ниска.

Промените в Кодекса за застраховането ще засегнат и пенсиите от доброволното осигуряване. Актюери обясниха, че най-вероятно парите за дамите по тази линия ще нараснат, а за мъжете ще намалеят.