Хоспитализираните болни от Covid-19 са значително по-малко от тези през ноември и началото на декември.

Това заяви пред БНР доц. д-р Нина Янчева, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести в Медицинския университет в София и лекар в Инфекциозната болница.


Относно отражението на коледно-новогодишните празници върху ръста на заболелите и дали се очаква той да е висок, доц. Янчева коментира:

Малки болници стават медицински центрове

„При всички положения ще има негативен ефект. Все пак е имало повече социални контакти, повече събиране на хора, но предполагам, че няма да бъде така висок ръстът на заболелите, както през ноември.“

Ограничаването на социалните контакти е повлияло върху данните за заболеваемостта, потвърди д-р Нина Янчева.

istock
istock

В държави, където започва по-активна ваксинация продължава да се твърди, че социалните мерки трябва да продължат да са водещи в контролирането на епидемията, допълни тя.

Вече има много повече опит в лечението на коронавирусната инфекция. Знае се кога трябва да се включат някои медикаменти, при какви показания, кога са необходими антибиотичните препарати, в кой етап от заболяването ремдесивирът е от полза, обясни инфекционистът.

Разпределят пристигналите ваксини към по-малките градове

В последните години в медицината се налага индивидуализираният подход - съобразяват се възрастта на пациента, клиничната картина, лабораторните изследвания, образните изследвания. Преценката каква да бъде терапията е комплексна, уточни доц. Янчева, запитана защо има разнобой в мненията на авторитетни медици за това как следва да се лекува коронавирусната инфекция, кои медикаменти да се използват и кога да се включва кръвната плазма например.

Д-р Нина Янчева изрази скептицизъм спрямо извънболничното лечение, при което се назначава терапия без изследвания.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg