"Повечето от държавните болници в Българя са, бих ги нарекъл - "цъкащи бомби" във връзка с тяхното финансово състояние. Защото има скрити проблеми в голяма част от тях и тези проблеми са системни и трябва да се решават по системен начин, каза за БНР министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков.
 
"През пролетта на 2023 г. с промени в Наредбата за публичните предприятия до голяма степен се блокира възможността министър за здравеопазването да може да назначава и уволнява членове на Бордовете на акционерните дружества. И става изключително трудно при условие, че се установяват лоши финансови резултати, да не може да смениш борда. Или да можеш да въздействаш това предприятие да бъде оздравено, даде за пример проф. Хинков доколко министър на здравеопазването може да влияе върху управлението на държавните болници.
 
За да се "отпуши", по думите му, този процес, проф. Хинков е изготвил текст до Министерски съвет да бъде обнародвана Методиката за оценка на бизнес плана към Наредбата за публичните предприятие, която е била спряна. С работеща Методика ще може реално да се оценява финансовото състояние на лечебните заведения и на базата на това да се взема решение за смяна на бордове или директори, поясни здравният министър.
 
Хинков не изключи възможността, ако се налага, неговият екип да изготви нова Методика, защото поставянето под общ знаменател на публичните предприятия, включително и болниците, не е правилно:
 
"Болниците не са чисти търговски дружества. Те не са изцяло пазарни структури. Те не произвеждат нищо друго освен здраве. Те не произвеждат стока и това трябва да се разбере чисто концептуално, след това вече да бъде претворено в наредби и законови промени, смята министърът на здравеопазването.

Бивш министър: Няма логика водещ лекар да взима 2200 лв., а директорът - 25 000 лв.

"За мен е важно тези 28 областни болници, които са акционерни дружества, да бъдат стабилизирани и да не бъдат подчинени на други пазарни механизми, които действат в системата. Като появата на частна болница, която изсмуква добрият човешки ресурс в тези болници. Това е нормално, да, но частната болница има своите интереси и тя може да бъде разкрита на минималните изисквания на една болница, без да изпълнява всички изисквания да осигури качествена и надеждна медицинска помощ във всичките и аспекти, поясни още здравният министър.
 

istock
istock

Проф. Хинков посочи, че има амбиция да се изготви Стратегия за преструктуриране на малките общински болници с цел по-добро обезпечаване от кадри и финансов ресурс.
 
По актуална тема за ръст в заплатите на работещите в здравеопазването проф. Хинков каза, че има уверението на министъра на финансите, че пари има и, че ще се дадат средства на болниците, които наистина имат нужда да достигнат нивата на колективния трудов договор.
 
Във връзка с разрешаване на проблема с диспропорциите в кадровото разпределение на медицинския персонал у нас, проф. Хинков каза, че очаква това да стане чрез заложеното в НРД предложение след 6 месеца съотношението на между най-високата към най-ниската заплата в сектора да бъде 10 към едно.
 
Проф. Хинков обаче е по-голям оптимист за постигане на заложените нива на работни заплати в колективния трудов договор.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg